V parlamente sa do seba pustili Michelko s Pročkom. Shut up (sklapni), znelo sálou v debate o umení


Foto: V parlamente sa do seba pustili Michelko s Pročkom. Shut up (sklapni), znelo sálou v debate o umení Foto: NR SR

Rokovanie novely zákona o umeleckých fondoch sa poriadne vyostrilo. V parlamente sa predpoludním do seba pustili Roman Michelko (SNS) a Jozef Pročko (Hnutie Slovensko). Padali pritom naozaj ostré výrazy. Potom ako sa Pročko zo svojej poslaneckej lavice snažil prerušiť Michelka, ktorý ako predkladateľ návrhu reagoval na faktické poznámky, zástupca SNS neudržal nervy na uzde a na celú sálu vykríkol „...to je absolútne pod akúkoľvek úroveň... ale, dobre ticho!... ticho, ja mám slovo… shut up!“ Vzápätí Michelko poprosil o vrátenie času, o ktorý pri hádke s Pročkom prišiel.To, že rozčúlený poslanec národniarov použil anglický výraz si všimla aj satirická stránka Zomri.


Novela zákona o Fonde na podporu umenia vzbudzuje vášne aj mimo parlament. Pred pár dňami sa pred národnou radou stretli stovky ľudí na protest proti zásahom do kultúry, či životného prostredia. Podľa pozmeňovacieho návrhu Romana Michelka by stovky miliónov eur, o ktorých dnes rozhodujú odborné komisie, po novom prerozdeľovali nominanti ministerstva kultúry. Denník SME informuje, že členstva v  komisiách sa plánuje vzdať množstvo odborníkov, čo by mohlo znamenať kolaps fondov.

Poslankyňa Progresívneho Slovenska Zora Jaurová vidí za zmenami snahu o politické ovládnutie umeleckých fondov. „Hrozí tak nielen bezprostredná politizácia fondu, ale aj úplná paralýza jeho fungovania a hrubá likvidácia významnej časti slovenskej kultúry. Ďalšia radikálna zmena na poslednú chvíľu, bez možnosti pripomienok odbornej verejnosti,“ napísala na sociálnej sieti.


Naopak, koaličné strany si za zmenami stoja a údajnú snahu o ovládnutie kultúry odmietajú. „V rozhodnutiach komisií sú niektoré problémy.Rozmýšľal som o čo tu ide, lebo ten až hysterický odpor som nevedel pochopiť,povedal predkladateľ kontroverzného pozmeňujúceho návrhu Roman Michelko.

Vládny návrh kritizuje aj samotný Fond na podporu umenia. Na sociálnej sieti uviedol, že zmeny kvalitnejšiemu fungovaniu inštitúcie nepomôžu. „Podľa koaličných poslancov je v súčasnosti veľa nespokojných žiadateľov, ktorí sa navyše nemajú voči hodnoteniam komisií kam odvolať.
Navrhli preto zmenu zákona, ktorá túto situáciu nijako nerieši. Po prijatí tejto novely sa nespokojní žiadatelia taktiež nebudú môcť voči rozhodnutiu odvolať. Plánované zvýšenie rozpočtu o 1% nijak zásadnejšie nezníži ani počet nepodporených projektov a nespokojných žiadateľov. Rozhodovanie o podpore akurát prejde z 300 odborníkov a odborníčok na 13 člennú radu.“




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu