Zúfalá Bratislavčanka prosí o ŤZP parkovanie pre svoju chorú mamu. Akú odpoveď pre ňu majú úrady?


Foto: Zúfalá Bratislavčanka prosí o ŤZP parkovanie pre svoju chorú mamu. Akú odpoveď pre ňu majú úrady? Foto: FB Petržalka

Pozná to asi každý obyvateľ hlavného mesta, parkovanie v Bratislave môže byť obrovský problém. Hlavne ak sa staráte o chorého príbuzného, pre ktorého je pohyb autom nevyhnutnosťou.

Presne to je príbeh Bratislavčanky Gabiky. V opatere má svoju mamu, ktorá trpí ťažkou chorobou. Aby jej uľahčila prístup na miesta, ktoré musí navštevovať, rozhodla sa podať žiadosť o vydanie povolenia na parkovanie pre ŤZP. „Moja mamina má rakovinu pankreasu… všetci vieme že táto rakovina má väčšinou rýchly priebeh… chodila som od dverí k dverám a prosila, aby nám dali parkovné miesto, nakoľko mamina je na tom veľmi zle… ale všade som len dostávala odpoveď BOHUŽIAĽ…,“ píše rozhorčená Bratislavčanka na sociálnej sieti.

So žiadosťou o preukaz ŤZP kvôli parkovaniu na vyhradených miestach sa, podľa vlastných slov, obrátila na miestny úrad v Petržalke a na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na Vazovovej ulici v Bratislave. Nepochodila však. „Najprv to bola zimná uzávera, teraz je to doklad z komisie lekárov UPSVARU… ktorý odpovie za pol roka, že áno táto pacientka je odkazaná na individuálnu prepravu…,“ opísala situáciu pani Gabika.

Zdá sa, že zúfalá Bratislavčanka narazila na neprekonateľnú bariéru. Pod jej status totiž pridal vyjadrenie Dávid Pavlík, ktorý je poverený vedením referátu komunikácie petržalskej radnice. Odvoláva sa na schválené “Zásady vyhradzovania parkovacích miest v miestnej časti Bratislava-Petržalka,” podľa ktorých „žiadame doložiť podklad, že spĺňate podmienku z bodu 3. Definícia podmienok pre vyhradené parkovacie miesta pre osoby s ŤZP, kde je podmienka v bode 3.1 písmeno d) je odkázaný na individuálnu prepravu vozidlom podľa osobitného predpisu.“ Teda potvrdenie o tom, že osoba sa nemôže prepravovať iným dopravným prostriedkom, ako autom. Podľa vyjadrenia Dávida Pavlíka ide o doklad, kde je splnenie tejto podmienky zdokumentované. „Mrzí nás to, ste v ťažkej situácii, ale tieto pravidlá platia rovnako pre všetkých, bez ohľadu na závažnosť prípadu,“ dodal pracovník petržalského miestneho úradu.


Veľký úspech v diskusii táto odpoveď nemala. Za všetky vyjadrenia aspoň slová pani Ľudmily. „Hoci mám vysokoškolské vzdelanie, s ľútosťou musím priznať, že som na základe vašej odpovede nezískala prehľad, kde a ako sa dá o požadované dokumenty uchádzať. Neviem si predstaviť aký vierohodnejší dokument ako lekársku správu je možné poskytnúť. Ak sa niekto ocitne v nečakanej ťažkej životnej rodinnej situácii, úrady by mali pomáhať a nie život komplikovať vyžadovaním rôznych iných dokumentov.“

Pre pani Gabiku a jej chorú mamu je navyše problémom čas. Potrebuje totiž vyjadrenie posudkovej komisie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, čo môže podľa jej slov trvať približne pol roka. „Ale ona sa už toho rozhodnutia asi nedožije! To je tak tažké pochopiť?“ Uzavrela diskusiu emotívnym spôsobom zúfalá Bratislavčanka.

Na to, či sa celý príbeh pohol vpred a pani Gabika môže rátať s vyhradeným parkovacím miestom ŤZP, sme sa opýtali aj hovorkyne miestnej časti Petržalka Márie Halaškovej. „V prípade nenastal žiadny posun, lebo pani sťažovateľka stále nedodala potrebné dokumenty,“ odpovedala petržalská radnica.



 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu