Turisti hodnotili obľúbené jedlá Slovákov. Ktoré jedlá z vášho kraja dopadli najhoršie?


Foto:  Turisti hodnotili obľúbené jedlá Slovákov. Ktoré jedlá z vášho kraja dopadli najhoršie? Foto: iStockphoto, masterchefhugo.com

Niekto ich miluje okamžite, iný si musí na nové chute zvykať dlhšie. Slovenské klasiky sú pre turistov špecifické nielen svojou chuťou, ale aj konzistenciou či vizuálom. Naše národné špeciality hodnotilo 1 619 zahraničných návštevníkov cez portál Taste Atlas, ktorý zostavil rebríček deviatich najhorších slovenských jedál.

9. Spišské párky

Obľúbené a rýchle raňajky viacerých z nás. V Slovenskej republike sa spišské párky vyrábajú už viac ako storočie. Prvýkrát boli vyrobené počas návštevy uhorskej šľachty na veľkom jarmoku na Spišskom hrade, kde ich predával miestny mäsiar. Touto špecialitou vtedy upútal veľkú pozornosť.

Foto: Spišské párky. Zdroj: masoparizek.sk

8. Strapačky

Najlepšie sú od starej mamy. Toto jednoduché, rustikálne slovenské jedlo pozostáva z kombinácie tradičných halušiek a kyslej kapusty. V strapačkách sa ich jemná chuť dokonale spája s kyslou, jemne osladenou a dusenou kyslou kapustou. Jedlo je často zdobené chrumkavými kúskami slaniny.

Foto: Strapačky. Zdroj: receptykulinarium.sk

7. Bratislavské rožky

Bratislavský rožok je tradičné slovenské pečivo, ktoré má stáročnú tradíciu. Dodáva sa v dvoch rôznych variantoch – v mesiačikovom pečive plnenom makom alebo v tvare C, ktoré je plnené mletými vlašskými orechmi. Prvá oficiálna zmienka o Bratislavskom rožku je z roku 1785, kedy bol uvedený v cukrárni v Bratislave.

Foto: Bratislavské rožky. Zdroj: visitbratislava

6. Makovník

Najlepší je s maslom alebo džemom. Makovník sa často konzumuje spolu s čajom alebo kávou a zvyčajne sa pripravuje na slávnosti, ako sú Vianoce alebo iné sviatky. Do koláča sa môžu pridať hrozienka, mandle, med alebo pomarančová kôra, aby sa zvýraznila jeho chuť.

Foto: Makovník. Zdroj: iStockphoto

5. Demikát

Demikát je tradičná slovenská polievka vyrobená z kombinácie cibule, cesnaku, masti, zemiakov, vývaru, kyslej smotany a bryndze. Polievka je pred podávaním ozdobená nasekanou pažítkou. Niektorí hovoria, že pre jej nezvyčajné bryndzové chute ju budete buď milovať, alebo nenávidieť.


Foto: Demikát. Zdroj: receptykulinarium.sk

4. Treska

Viacerí na ňu nedokážu dopustiť. Obzvlásť, keď sa zajedá teplým a chrumkavým rožkom. Zdá sa, že turistom až tak nechutí. Treska je tradičný slovenský šalát vyrobený z kombinácie tresky, majonézy, cibule, mrkvy, octu, horčice a korenín. Ryba sa varí v zmesi octu, vody a bobkových listov. Potom sa natrhá a zmieša s varenou mrkvou a všetkými zvyšnými prísadami. Šéfkuchár z Nového Mesta nad Váhom Július Boško, ktorý je autorom receptúry komerčnej verzie tresky, by asi z hodnotenia nebol nadšený.

Foto: Šalát z Tresky. Zdroj: tinkinerecepty.sk

3. Liptauer

Pod týmto názvom u nás nie je až tak známa, no ide o bryndzovú nátierku. Podobne ako pri demikáte, turistom pravdepodobne prekáža silná chuť bryndze, a tak sa nátierka umiestnila na treťom mieste. Zvyčajne sa vychutnáva s chlebom alebo ako príloha ku grilovanému mäsu.

Foto: Bryndzová nátierka. Zdroj: dobrejedlo.sk

2. Medvedie labky

Medvedie labky sú tradičné slovenské koláčiky z múky, masla, vajec a vlašských orechov. Cesto sa dáva do foriem tak, aby upečené koláčiky vyzerali podobne ako medvedie labky, odtiaľ pochádza aj názov. Po upečení sú koláčiky zvyčajne poprášené práškovým cukrom, ale existujú aj verzie, kde sa konce sušienok namáčajú do rozpustenej čokolády. Sú obľúbené najmä počas sviatočných dní.

Foto: Medvedie labky. Zdroj: zosrdcadohrnca.sk

1. Kokosové ježe

Prvenstvo v rebríčku najhorších jedál získali kokosové ježe. Pozostávajú z piškótového cesta, ktoré je namáčané v čokoláde a posypané jemne sušeným kokosom. Sú mimoriadne obľúbené pre svoju klimatickú vhodnosť, pretože narezané na kocky a posypané kokosom nevysychajú. Ak sa však urobia nesprávne, suché kocky nechutia dobre. Tento typ dezertu môžeme nájsť aj v Maďarsku, Poľsku, Chorvátsku a iných častiach Balkánu.

Foto: Kokosové ježe. Zdroj: receptykulinarium.sk

Portál na záver dodáva, že rebríček je subjektívny, preto by sa nemal považovať za konečný globálny záver o jedle. Jeho cieľom je propagovať vynikajúce miestne jedlá, vzbudzovať hrdosť na tradičné jedlá a prebudiť u ľudí zvedavosť ochutnať jedlá, ktoré ešte nevyskúšali.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu