Hasiči z Malaciek upozorňujú na prírodné požiare. Rizikovým je najmä spaľovanie suchej trávy


Foto: Hasiči z Malaciek upozorňujú na prírodné požiare. Rizikovým je najmä spaľovanie suchej trávy Foto: Facebook/Dobrovoľný hasičský zbor Malacky

Hasičský a záchranný zbor v Malackách upozorňuje všetkých občanov, aby zvýšili ostražitosť počas pohybu v prírode. S príchodom jari prichádza sa zvyšuje aj riziko výskytu požiarov v prírodnom prostredí. Občania by tak mali dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré zabránia vzniku požiarov. Informuje o tom na svojej oficiálnej stránke Bratislavský kraj.

V poslednom období bol evidovaný nárast požiarov, ktorý sa v mnohých prípadoch spája s činnosťami ako spaľovanie suchej trávy, lístia alebo konárov. V prípade, že sú dané aktivity vykonávané v blízkosti lesných porastov, môže v rámci neopatrnosti dôjsť k nekontrolovateľnému šíreniu ohňa. Zároveň vypaľovanie trávy ohrozuje život čerstvo narodených mláďat lesnej zveri.

V súvislosti s tým zákon striktne zakazuje vypaľovanie suchej trávy, fajčenie a používanie otvoreného ohňa v rizikových oblastiach, zakladanie ohňa mimo vyhradených ohnísk či šírenie ohňa na miestach, kde sa môže ľahko rozšíriť do okolia.

V prípade porušenia zákona o ochrane pred požiarmi občanom hrozí pokuta do výšky 331 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu