FOTO: Pezinok začal s odstraňovaním autovrakov v meste, na pláne je sedem vozidiel


FOTO: Pezinok začal s odstraňovaním autovrakov v meste, na pláne je sedem vozidiel
Galéria: 7 fotiek

Pezinok začal s  likvidáciou desiatok vrakov áut nachádzajúcich sa na území mesta. Aktuálne je postupne odťahovaných 7 vrakov. Odstraňovanie zníži ekologické riziko pre mesto, ale najmä uvoľnení chýbajúce parkovacie miesta pre obyvateľstvo.

Auto obsahuje nebezpečný, jedovatý odpad, ako oleje, kyselinu, chemické zlúčeniny v brzdových či chladiacich kvapalinách, rozbušky v airbagoch a podobne. Rovnako tento nepojazdný, hrdzavý vrak škaredí okolie.

„Autovraky ničia obraz nášho mesta, preto sme vôbec po prvýkrát pristúpili k odstraňovaniu áut, ktoré ľudia, ktorým nič nehovoria nariadenia a ani samotný poriadok na verejných priestranstvách, ponechali vonku napospas osudu,“ doplnil primátor mesta Pezinok Roman Mács.

Ako sa posudzuje vrak a čo sa s ním následne deje?

Likvidácia autovrakov predstavuje proces, ktorý trvá niekoľko mesiacov. Pri zistení autovraku sa dáva na vozidlo oranžová nálepka ako evidencia vraku, následne je vyhlásená aj výzva na odstránenie tohto autovraku do 60 dní.

Počas tejto lehoty sa zisťuje držiteľ vozidla za účelom uzavretia dohody o termíne a spôsobe odstránenia vraku.  „Vo všeobecne záväznom nariadení je presne napísané, že ak vozidlo nemá EČV, alebo je na prvý pohľad jasné, že vozidlo nie je pojazdné, je možné začať konať za účelom zistenia majiteľa vozidla, čo môže trvať aj niekoľko týždňov“ vysvetlil inšpektor z Mestskej polície Pezinok Igor Štrbík.


Zákon dovoľuje odstaviť havarované, opravované, zjavne nepojazdné vozidlo bez tabuľky s evidenčným číslom na verejných miestach, ktoré sú v správe alebo vlastníctve mesta, pokiaľ majiteľ  dostane povolenia od samosprávy a podlieha spoplatneniu miestnou daňou za užívanie verejného priestranstva.

„Aktuálne máme v riešení 7 autovrakov, pri ktorých už konáme. Mesto má zazmluvnenú firmu a miesto, kam sú tieto vozidlá odvezené, dopĺňa starší inšpektor Mestskej polície Pezinok Jozef Čekeľ. Mesto Pezinok začalo likvidovať vraky na území mesta v súlade s platnou legislatívou, v zmysle zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch.

Paragraf 67 hovorí, že držiteľ vozidla je povinný zabezpečiť na vlastné náklady odstránenie vozidla z miesta, na ktorom poškodzuje alebo ohrozuje životné prostredie alebo narušuje estetický vzhľad obce či chránenej časti prírody. Držiteľ vozidla je tiež povinný umiestniť a uchovávať vozidlo tak, aby nepoškodzovalo alebo neohrozovalo životné prostredie, aby sa zachoval estetický vzhľad obce alebo osobitne chránenej časti prírody a krajiny.

Ak osobne potrebujete pomoc pri likvidácii nepojazdného vozidla, obráťte sa na Mestskú políciu v Pezinku, kde získate presné informácie o legálnom postupe likvidácie autovraku. V prípade, že viete o vraku vo vašej blízkosti, nahláste ho na čísle 033 / 690 11 82 alebo na čísle 159.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu