Obľúbenú trať do Viedne čaká rekonštrukcia. Na úseku Devínska Nová Ves - Marchegg bude obmedzená doprava


Foto: Obľúbenú trať do Viedne čaká rekonštrukcia. Na úseku Devínska Nová Ves - Marchegg bude obmedzená doprava Foto: Ilustračné foto/pexels.com

Od pondelka 3. marca bude na železničnom úseku Devínska Nová Ves - Marchegg prebiehať rekonštrukcia a elektrifikácia trate. Plánované práce sa dotknú najmä Slovákov cestujúcich do Viedne.

Železnice majú v pláne v rámci rekonštrukcie elektrifikovať jednokoľajovú trať na takmer dva a pol kilometrovom úseku medzi Devínskou Novou Vsou a hranicou s Rakúskom. Podľa informácií RTVS oprava docieli, že vlaky na danej trase budú môcť premávať rýchlejšie a častejšie.

„Realizáciou diela sa znížia náklady na údržbu, zvýši sa traťová rýchlosť z 80 kilometrov za hodinu na 120 kilometrov za hodinu, zvýši sa bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy. Umožní sa elektrická prevádzka vlakov medzi Bratislavou a Viedňou. Tým sa odstráni environmentálna záťaž,“ uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Vladimíra Bahýlová.

Úsek bude počas rekonštrukcie úplne uzavretý. Práce na trati by podľa plánov mali skončiť až v decembri. Cesta, ktorá by viedla po vzore železničnej trate, neexistuje. Pokiaľ sa chce niekto dostať z Devínskej Novej Vsi do Marcheggu autom, musí to obísť cez Wolfsthal a Hainburg.

Kým cesta vlakom netrvá ani 10 minút, autom ide približne o trištvrte hodinu. V súvislosti s tým železničná spoločnosť pripravila niekoľko náhradných možností.


Jednou z alternatív je vlakové spojenie z Petržalky. Cestujúci sa na petržalskú vlakovú zastávku môžu dostať autobusom číslo 93.

„Pri prípadnej kontrole lístkov revízorom stačí predložiť cestovný doklad na vlak,“ tvrdí hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický.

Okrem posilnených spojov cez Kitsee je možné využiť náhradnú autobusovú dopravu do Marcheggu. Premávať bude podľa cestovného poriadku, ktorý zverejnila železničná stránka na svojej webovej stránke.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu