FOTO: Od marca už nie je MHD v Pezinku zadarmo. Pozrite si, koľko vás bude stáť lístok


FOTO: Od marca už nie je MHD v Pezinku zadarmo. Pozrite si, koľko vás bude stáť lístok
Galéria: 8 fotiek
Foto: imhd.sk

Od piatka 1. marca funguje v Pezinku už platená MHD doprava. Od marca tak autobusy chodia podľa mestom schválenej tarify. Podľa imh.dk skončilo tak prechodné dvojmesačné obdobie, kedy sa cestovalo zadarmo.

Linky MHD Pezinok nepatria do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, preto nie je možné prestupovať s jedným lístkom medzi prímestskými a mestskými autobusmi. Rovnako sa v pezinských MHD-ečkách nedá používať dopravná karty Arriva. Cestovné lístky sa predávajú len priamo u vodiča, platba je možná v hotovosti. Nástup do vozidiel je preto možný iba prednými dverami.

Prehľad cien lístkov MHD Pezinok:

  • celodenný prestupný lístok - 1,00 euro
  • jednorazový neprestupný lístok - 0,50 eur
  • jednorazový zľavnený pre žiakov a študentov od 6 do 26 rokov, ŤZP - 0,30 eur
  • deti do 6 rokov a seniori nad 70 rokov - bezplatne

Žiaci a študenti potrebujú pre zľavu držať ISIC preukaz alebo kartu na zľavu MHD Pezinok. S celodenným lístkom je možné v deň jeho platnosti neobmedzene cestovať všetkými linkami pezinskej MHD. Pri druhom a ďalšom nástupe do MHD sa treba vodičovi preukázať lístkom. Pezinská MHD by sa mala integrovať do IDS BK najskôr v budúcom roku, keď mesto vysúťaží dopravcu na ďalších 10 rokov.


Nová MHD Pezinok

Nová MHD funguje v Pezinku od 8. januára 2024. Počas tohto roka je zabezpečovaná dopravcom AZ-Lines Nitra. Fungujú štyri nové linky, ktoré premávajú zo Železničnej stanice do jednotlivých častí mesta. Vozidlový park tvoria tri čiastočne nízkopodlažné midibusy s pohonom na stlačený zemný plyn a najnovšie aj jeden plne nízkopodlažný Irisbus Citelis.

Obyvatelia Pezinka si podľa imhd.sk na novú MHD zvykajú a využívajú ju aj napriek tomu, že na väčšine zastávok sa informácie o nej vôbec nenachádzajú. Cestovné poriadky nových liniek MHD boli zatiaľ vyvesené iba na piatich nových zastávkach, ktoré zriadilo mesto v uplynulých dvoch mesiacoch. Väčšina zastávok v meste je spoločná so zastávkami prímestskej dopravy IDS BK a na nich sa označenie liniek ani cestovné poriadky doteraz nenachádzajú.

Cestovné poriadky sú elektronicky zverejnené na stránke mesta a stránke dopravcu. Ako uviedlo imhd.sk, slabé je aj samotné označenie autobusov informáciami o ich trasách. Zreálniť by bolo treba aj jazdné doby autobusov, aby spoje dlho nečakali na zastávkach na čas odchodu. Cestovné poriadky liniek MHD v Pezinku cestujúci nájdu aj na stránkach imhd.sk medzi regionálnymi autobusmi (PK 1 až PK 4). Rovnako si môžu zobraziť odchody z najbližšej zastávky na virtuálnej zastávkovej tabuli.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu