Hudobníčka zo Zlokota bojuje s rakovinou. Umelci sa spojili a chystajú pre ňu koncert v Bratislave


Foto: Hudobníčka zo Zlokota bojuje s rakovinou. Umelci sa spojili a chystajú pre ňu koncert v Bratislave Foto: Facebook/Stanka Apfelova

Krátko potom, čo gitaristka a basgitaristka z kapiel Zlokot a Toddler punk Stanka Apfelová oznámila na sociálnej sieti, že sa jej vrátila rakovina a potrebuje peniaze na drahú liečbu, jej hudobní ale aj výtvarní kolegovia sa rozhodli jej pomôcť. Už v piatok 1. marca sa uskutoční benefičná akcia Koncert pre Stanku v bratislavskom klube Pink Whale.

Vystúpia tam Para, Vec, Modré hory, Saténové ruky, Hviezda, Puding Pani Elvisovej, Toddler Punk, Zabiť Františka, Archívny Chlapec a Marhule. Počas programu budú Shooty a Erik Šille naživo maľovať na veľké plátna a na záver tieto diela predajú v aukcii. Všetky vyzbierané peniaze pôjdu na hudobníčkinu liečbu, ktorá nie je hradená zo zdravotného poistenia a stojí desiatky tisíc eur.

Benefičný koncert organizuje klub Pink Whale, Vlado Janček zo Saténových rúk a Tomáš Ďurovka zo skupiny Hviezda. Podľa ich vyjadrení oni svojej kamarátke nevedia nijako pomôcť v boji s rakovinou, ale môžu vyzbierať peniaze na liečbu, pri ktorej jej pomôžu múdri odborníci

Do pomoci sa zapojili aj slovenskí umelci

Prispieť sa rozhodli aj umelci, ktorí dávajú do aukcií svoje vlastné diela, peniaze potom plánujú poslať Stanke. Výtvarníčka Ivana Šáteková dala do dražby na jej facebookovom profile svoju miniatúru. Pridal sa k nej aj  Jozef „Danglár“ Giertli, ktorý ponúka svoj digiprint. V príspevku na sociálnej sieti tvrdí, že Zlokot je jeho obľúbená kapela, a to, čo sa deje gitaristke Stanke ho zasiahlo viac, ako by si myslel.

Výtvarník Erik Šille spolu s rodinou taktiež zorganizoval dražbu svojho obrazu. Svoje diela sa na podporu hudobníčky rozhodli vydražiť aj výtvarníčky Patrícia Koyšová a Monika Pascoe Mikysková. Pridal sa aj herec a moderátor Ludwig Bagin, ktorý na svojej facebookovej stránke zverejnil dve cenné diela, ktoré mu do dražby poskytol výtvarník Laco Teren.


Všetku túto dobročinnosť sleduje onkologicky chorá Stanka. Pod status k benefičnému koncertu napísala, že sa nestíha čudovať, čo všetko pre ňu ľudia robia. Rakovinu podľa Denníka N prvýkrát prekonala už v roku 2020. Potom, čo sa jej opäť vrátila, musí podstúpiť náročnú liečbu formou chemoterapie, ktorá ročne stojí 60 až 70-tisíc eur.

Veľmi tu ešte chcem byť pre svoju 4-ročnú dcérku, pre svojho partnera Erika, odohrať ešte veľa koncertov, nahrať album so Zlokotom, Toddler punkom… Nemám pocit, že moja úloha by v 34 rokoch mala byť na tomto svete naplnená,“ napísala cez víkend na svojom facebookovom profile. Ak by ste jej aj vy chceli pomôcť, môžete prispieť na jej transparentný účet



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu