Kaštieľsky park v Stupave sa dočká komplexnej obnovy, práce by mali začať už tento rok


Foto: Kaštieľsky park v Stupave sa dočká komplexnej obnovy, práce by mali začať už tento rok
Galéria: 5 fotiek
Foto: Bratislavský samosprávny kraj

Historický kaštieľsky park v Stupave, ktorého korene siahajú až do 17. storočia, prejde komplexnou rekonštrukciou. Bratislavský samosprávny kraj plánuje zrevitalizovať zeleň, upraviť chodníky, doplniť mobiliár či osvetlenie. Návrh revitalizácie je vypracovaný tak, aby zostal zachovaný jeho historický charakter.

„Kaštieľsky park v Stupave je jedinečné miesto, v ktorom však už cítiť zub času. Jeho revitalizáciou mu prinavrátime nielen zašlú slávu, ale tiež vytvoríme obyvateľom i návštevníkom funkčný a estetický priestor určený na voľné chvíle,“ doplnil predseda bratislavského kraja Juraj Droba.

V rámci rekonštrukcie počíta župa so sadovníckym zhodnotením drevín, úpravou komunikácií, vegetačnými úpravami, s doplnením mobiliáru, obmenou osvetlenia, inštaláciou kamerového systému, ako aj s doplnením a rekonštrukciou niektorých architektonických prvkov. Návrh revitalizácie je vypracovaný tak, aby odkazoval na históriu parku.

Čo všetko sa počas revitalizácie spraví?

Revitalizácia sa vykoná ako celok, pozostávať bude z viacero stavebných etáp. Zahŕňa obnovu parkových plôch, vrátane rekonštrukcie ciest, zmien v trasovaní a povrchových úprav. Súčasťou projektu sú vegetačné úpravy ako oživenie zelene, výrub starých a výsadba nových drevín. Návrh taktiež počíta s osadením parkového mobiliáru prispôsobeného pre všetky vekové kategórie a navrhnutého tak, aby priestor bol určený nielen pre oddych, ale slúžil aj pre kultúrne podujatia.


Pribudnúť by malo parkové osvetlenie a kamerový systém. Projekt sa dotkne aj architektonických prvkov parku, ktoré budú zrekonštruované, obnovené alebo doplnené. Keďže ide o historický park, župa má v pláne sem doplniť aj nové architektonicko-umelecké prvky, ktoré vnesú do prostredia atmosféru a vznešenosť. Zároveň podporia praktické využitie parkových plôch na oddych a relax.

Práce by mali začať na jeseň 2024, čomu bude predchádzať verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa. Odhadovaná suma revitalizácie parku podľa projektovej dokumentácie je vyčíslená na približne 1,5 milióna eur. Reálna suma vzíde z verejného obstarávania. Projekt bude financovaný z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Rakúsko 2021-2027. Rekonštrukcia parku sa realizuje prostredníctvom projektu ParksFit4Future. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu