VIDEO: Mestskí policajti z Dúbravky pomohli vyslobodiť dieťa zo zamknutého auta


Foto: VIDEO: Mestskí policajti z Dúbravky pomohli vyslobodiť dieťa zo zamknutého auta Foto: freepik.com

Jeden a polročné dieťa zostalo nešťastnou náhodou zamknuté v aute. Vystrašenej matke pomohli túto nepríjemnú situáciu vyriešiť mestskí policajti z Dúbravky spolu s kolegyňou z operačného strediska. Žena volala s prosbou o pomoc na linku 159, operátorka okamžite vyslala na miesto najbližšiu hliadku.

Mestskí policajti po príchode na miesto zistili, že pre mierne teploty dieťaťu nezhrozí bezprostredné ohrozenie, a tak nemusia rozbíjať okno. Policajtka v operačnom stredisku zavolala kľúčovú službu, zatiaľ čo policajti komunikovali s matkou a uisťovali ju, že ak by jej dcére niečo hrozilo, tak auto bez váhania otvoria. Dieťa sa nakoniec podarilo dostať z auta bez použitia sily.

Čo robiť, ak nájdete dieťa alebo zviera zamknuté v aute?

Mestská polícia odporúča kontaktovať jej operačné stredisko linke 159. Ak sa však domnievate, že ide o kritickú situáciu, neváhajte a okno na aute rozbite a dieťa vytiahnite von. Detský organizmus sa prehreje tri až päťkrát rýchlejšie ako telo dospelého. V zatvorenom aute postupne malátnie, pridružujú sa bolesti hlavy a zvracanie.

Koža je najprv červená a neskôr bledne. Po chvíli sa objavia kŕče, nasleduje bezvedomie, zastavenie krvného obehu, dýchania a nastáva smrť. Ak je dieťa pri vedomí a plače, zoberte ho do tieňa a chlaďte ho. Ak je dieťa v bezvedomí, ale dýcha, umiestnite ho do stabilizovanej polohy a hlavu mu zakloňte tak, aby nič nebránilo jeho dýchaniu.


V prípade, ak dieťa nedýcha, uložte ho na zem, zakloňte mu hlavu a do úst aj nosa päťkrát vdýchnite, potom vtláčajte hrudník dvomi prstami tempom 100 krát za minútu, po 15 stlačeniach opäť vdýchnite a opakujte až do príchodu záchranárov. Na problém upozornila Mestská polícia Bratislava na sociálnej sieti




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu