Nakupovali ste tam? Slovenská obchodná inšpekcia zverejnila zoznam rizikových e-shopov


Foto: Nakupovali ste tam? Slovenská obchodná inšpekcia zverejnila zoznam rizikových e-shopov Foto: ilustračné foto; unsplash.com/@igormiske

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zverejnila zoznam rizikových internetových obchodov, ktoré do neho zaradila z dôvodu nedodržiavania niektorých zákonných povinností. Rovnako problematické je podľa nich vymáhanie spotrebiteľských práv a individuálnych nárokov.

Medzi tie, ktoré sú Slovákom známe, patria napríklad Suprisimo, Booho, Finlando, Viagogo či Gigastore. Kompletný zverejnený zoznam nájdete na webovej stránke Slovenskej obchodnej inšpekcie. V súčasnosti obsahuje 29 internetových obchodov, pričom o niektorých z nich ste nemuseli nikdy počuť.

Ako uvádzajú na svojej stránke, zoznam rizikových internetových obchodov má len charakter odporúčania pre nakupujúcich, aby nákup na nich zvážili. Zároveň upozorňujú, že v žiadnom prípade nejde o úplný zoznam, a preto ani nákup na iných e-shopoch nemusí byť bezpečný.


Internetové obchody zo spomínaného zoznamu sa väčšinou zameriavajú na predaj elektroniky, oblečenia, doplnkov do domácnosti či bižutériu, pričom niektoré produkty je možné zakúpiť na viacerých obchodoch. V súčasnosti stránky niektorých z nich už nefungujú.

SOI zároveň informuje spotrebiteľov o tom, ako nenaletieť nebezpečnému obchodu. Tie bezpečné majú kladné recenzie od iných spotrebiteľov, neboja sa uviesť informácie o prevádzkovateľovi či predávajúcom a umožňujú za tovar zaplatiť viacerými spôsobmi.

Zároveň upozorňujú, že stránka internetového obchodu, ktorá má koncovku domény .sk a je v slovenskom jazyku, nemusí patriť slovenskému podnikateľovi. Takýto obchod je možné prevádzkovať aj zo zahraničia. V tomto prípade má SOI obmedzené kompetencie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu