VIDEO: Neľudské zaobchádzanie? Koniec kolónie na Astronomickej ulici v Ružinove vyvolal rozruch


Foto: VIDEO: Neľudské zaobchádzanie? Koniec kolónie na Astronomickej ulici v Ružinove vyvolal rozruch Foto: Facebook/Martin Chren - starosta Ružinova

Tony odpadu, rozsiahla drogová činnosť, nárast majetkovej kriminality, vznik nelegálnych osád zo stavebného odpadu, desiatky závislých osôb na drogy, ktorí sa sem presunuli najmä z okolia Pentagonu vo Vrakuni. Práve zarastená a odľahlá oblasť na konci Ružinovskej ulice poskytovala ideálny priestor na všetky nelegálne a pololegálne aktivity, ktoré narúšali život bežných občanov v jej okolí.

Aká je situácia dnes?

Ako uviedol starosta Ružinova Martin Chren na sociálnej sieti, nelegálne osady a príbytky sú už zbúrané. „Drvivá väčšina problémových osôb túto lokalitu opustila a nevracia sa sem. Naopak, na okolité sídliská sa vracia pokoj a prudko klesajú podnety obyvateľov na problémy,“ napísal.

Čistenie tohto priestoru trvalo 15 pracovných dní a pracovníci tu zozbierali viac ako 600 ton odpadu. Hodnota vykonaných prác je zatiaľ okolo 50-tisíc eur. Ďalších 100-tisíc eur môže stáť likvidácia nájdených skládok odpadu. „Tu nám však pomoc vo forme bezplatnej likvidácie v bratislavskej spaľovni prisľúbil primátor Matúš Vallo prostredníctvom mestskej spoločnosti OLO,“ uviedol Chrien.


Neprístupné a neľudské?

Podľa Amnesty International, ktorá je najväčšou ľudskoprávnou organizáciou na svete, bolo nútené vysťahovanie ľudí obývajúcich príbytky na Astronomickej ulici v zimnom mrazivom období bez zabezpečenia náhradného ubytovania absolútne neprípustné, neľudské a v rozpore s ľudskoprávnymi záväzkami Slovenska. Podľa riaditeľa organizácie Rada Slobodu by mali slovenské úrady zamerať úsilie na dodržiavanie práva ľudí na primerané bývanie a nie šliapať po ich dôstojnosti a demolovať im príbytky.


Martin Chren však oponuje tým, že postupovali s maximálnou slušnosťou a opatrnosťou voči “obyvateľom” tohto územia. Všetkých informovali niekoľko týždňov vopred a taktiež niekoľko dní pred začiatkom zásahu.

„Problémom kolónie na Astromonickej bolo obchodovanie s drogami, stretávanie sa dlhodobo drogovo závislých osôb a kriminalita, ktorá sa od toho odvíjala. Naopak, vedeli sme o osobách bez domova, ktoré sa tu zdržiavajú aj dlhodobo a ktorých sa naše práce nijako nedotkli,“ uviedol Chrien.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu