VIDEO: Na protest opozície prišlo do Bratislavy 27-tisíc ľudí, protestovalo sa aj v zahraničí


Foto: VIDEO: Na protest opozície prišlo do Bratislavy 27-tisíc ľudí, protestovalo sa aj v zahraničí Foto: redakcia Bratislavak.sk

Vo štvrtok 25. januára sa konal v poradí už šiesty protest organizovaný opozičnými stranami Progresívne Slovensko, KDH a SaS. Okrem Bratislavy sa ľudia stretli aj v ďalších 24 slovenských mestách. Z toho opozícia zorganizovala verejné zhromaždenia v 14 mestách, ďalší protest pripravila strana Demokrati a v deviatich mestách sa konali občianske protesty. 

Tentoraz sa protestovalo aj v zahraničí. Slováci na vyjadrenie podpory opozície sa stretli aj v Paríži, Krakove, Prahe a v Brne. Podľa denníka Sme vyšlo do ulíc celkovo 45-tisíc Slovákov. Do Bratislavy prišlo na protest 27-tisíc ľudí, čo je o niečo viac ako minulý týždeň.

Ako prebiehal protest v Bratislave?

V hlavnom meste sa za mikrofón tentoraz postavili bývalý minister kultúry Ladislav Snopko, politička a manželka preveleného policajta Natália Svitková, za stranu KDH František Majerský, za SaS Branislav Gröhling a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka

Tohtotýždňové zhromaždenie sa tematicky vrátilo k rušeniu špeciálnej prokuratúry a zmenám v Trestnom zákone. Dôvodom je to, že vo štvrtok koaličný poslanci schválili skrátené konanie k tomuto návrhu po tom, čo zo stredy na štvrtok Peter Pellegrini navrhol rokovanie počas celej noci. Poslanci tak rokovali do pol piatej rána. O rušení špeciálnej prokuratúry sa v prvom čítaní bude hlasovať už v piatok 26. januára.


Celý protest bol prekladaný do posunkovej reči pre nepočujúcich a tiež vysielaný online. Dav Bratislavčanov skandoval frázy ako „Fico do basy“„Fico do Ruska“„Podržtaška“, „Mafia“ či „Hanba“. Niektorí pískali na vyjadrenie nesúhlasu s krokmi koalície či dokonca štrngali kľúčmi.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu