V Bernolákove dokončujú prístavbu školy. V nových priestoroch vznikne desať tried s dvesto miestami


Foto: V Bernolákove dokončujú prístavbu školy. V nových priestoroch vznikne desať tried s dvesto miestami
Galéria: 9 fotiek
Foto: Bratislavský kraj

V posledných dňoch sa v Bernolákove dokončuje rekonštrukcia a prístavba základnej školy. Tá bola kvôli rastúcemu počtu obyvateľov veľmi potrebná. Prinesie dvesto miest pre žiakov v desiatich nových triedach. Prístavba nadväzuje na pôvodný objekt a preberá kompozičné znaky budovy školy z roku 1935.

„Na počet obyvateľov sa naša obec stala najväčšou obcou na Slovensku. Za posledné roky sa počet detí na základných školách viac ako zdvojnásobil. A trend je stále rastúci. Stará budova našej školy mala len 11 kmeňových tried a chýbala tu jedáleň,“ priblížil starosta obce Miroslav Turenič.

V prístavbe vznikne okrem tried tiež zázemie pre pedagógov a kuchyňa s jedálňou. Počas rekonštrukcie sa vymenilo vybavenie kotolne a došlo k vybudovaniu vegetačnej strechy, riešení na zadržiavanie vody a k výsadbe stromov v školskom areáli.


„Takáto investícia bola v Bernolákove nesmierne potrebná, keďže obec patrí k najrýchlejšie rastúcim sídlam v kraji. Samotná obec však nemá v rozpočte dostatok prostriedkov na zvládnutie takejto investície z vlastných zdrojov. Projekt stál 3 milióny eur, z čoho obec financovala 5 % z vlastných zdrojov,“ doplnil župan Juraj Droba.


Problém s kapacitami v základných školách nemá iba Bernolákovo, v Bratislavskom kraji chýba viac ako 9-tisíc miest. Najväčší problém s kapacitou majú v seneckom okrese a v niektorých mestských častiach Bratislavy.

V roku 2021 preto vyhlásil kraj v spolupráci s ministerstvom investícií výzvu na podporu kapacity škôl v regióne. Aktuálne sa realizuje 26 projektov v hodnote 60 miliónov eur, a to napríklad v Dunajskej Lužnej, Kalinkove, Novej Dedinke a Kráľovej pri Senci.

„Bratislavský kraj ako viac rozvinutý región mal dlhodobo obmedzené možnosti získať externé zdroje na rozšírenie kapacít základných škôl. Dokázali sme však presvedčiť Brusel o význame a potrebe tejto investície a vybojovali sme vyše 60 miliónov eur,“ vysvetlil Droba.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu