Znamená preškrtnutý bicykel zákaz vjazdu cyklistov? Vo Vrakuni sa sporia chodci s cyklistami pri nesprávnej značke


Foto: Znamená preškrtnutý bicykel zákaz vjazdu cyklistov? Vo Vrakuni sa sporia chodci s cyklistami pri nesprávnej značke Foto: FB Vrakuňa Bratislava

„Vie mi niekto vysvetliť ignoráciu tejto značky na hrádzi pred modrým mostom?? A to isté v parku, napriek zákazom, cyklisti sa tadial premávaju ako nič.. “ opýtal sa na sociálnej sieti v skupine Vrakuňa Bratislava pán Adam.

Napriek tomu, že značka zobrazuje bicykel preškrtnutý červeným pásom a niekto by mohol predpokladať, že ide o zákaz vjazdu bicyklov, nie je to tak. A autorovi príspesku to dali pocítiť aj komentujúci: „?? Značka hovorí o konci cyklochodníka,“ napísal Dušan a podobne sa vyjadril aj Peter. „Je to koniec cyklochodnika a nie jazdy na bicykli. Cyklista môže pokračovať ďalej po ceste. Doštudovať pravidla cestnej premávky.“

Ako to teda je so zákazom vjazdu na bicykli? Existuje samozrejme aj taká značka, ale podobne ako pri zákaze vjazdu pre autá je tvorená červeno orámovaným kruhom v ktorého prostriedku je znázornený bicykel.

Modrá značka s bicyklom podľa vyhlášky znamená začiatok chodníka pre cyklistov a jeho koniec upravuje preškrtnutý bicykel. Táto značka súčasne podľa portálu ocestnejpremavke.sk cyklistovi ukladá chodník použiť, napríklad v situácii, keď má na výber z niekoľkých súbežných trás. Nemal by teda ísť po ceste, ak sa hneď vedľa nachádza chodník pre cyklistov.

Diskusia však pokračovala a viac o povinnostiach nielen cyklistov, ale aj chodcov napísal Anton: „Skôr by som to chápal ako koniec zákazu chodcom, keďže chodci nesmú ísť po cyklochodniku.“ A má pravdu, pretože chodník pre cyklistov je prioritne určený pre bicykle. Ak ide o spoločný chodník pre cyklistov a chodcov, tak podľa pravidiel cestnej premávky musí byť označený touto značkou:

Zdroj: cyklodoprava.sk



Podľa pravidiel cestnej premávky musí cyklista na takto označenom chodníku prispôsobiť svoju jazdu možnej prítomnosti chodcov. Najlepšie je jazdiť opatrnejšie a pomalšie.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu