Oženil sa s Afričankou a tri roky sa ju snaží dostať na Slovensko. Úrady považujú manželstvo za účelové


Foto: Oženil sa s Afričankou a tri roky sa ju snaží dostať na Slovensko. Úrady považujú manželstvo za účelové Foto: ilustračné/pixabay.com

Muž sa snaží dostať na Slovensko o 30 rokov mladšiu Afričanku, ktorú si vzal pred tromi rokmi. Úrady však považujú ich manželstvo za účelové. Podozrivý je okrem iného vysoký vekový rozdiel, neovládanie spoločného jazyka, ako aj spôsob zoznámenia. O prípade informovala RTVS. 

Dvojica začala s vybavovaním turistických víz pre ženu na tri mesiace po svadbe. „Oni mi to zamietli, pretože sa báli, že tu ostane. Tak som išiel vybavovať víza typu D. To zamietli preto, lebo som tam mal zle doložený doklad o bývaní a nesedeli tam dátumy. Tak som začal vybavovať víza na päť rokov,“ opisuje Jozef Kosnáč.

Súčasťou vybavovacích procesov bol aj pohovor oboch manželov na slovenskom veľvyslanectve v Nairobi v Keni. Podľa informácií RTVS v tom čase o sebe nevedeli povedať základné informácie. Aj preto bol vypracovaný zamietavý posudok. 

„Napísala, že neodporúča manželke pobyt. Takže cudzinecká polícia sa toho chytila. Tri roky hráme taký ping-pong,“ uviedol Jozef Kosnáč. Dôvod zamietavého posudku vidí v tom, že mali pred pohovorom s pracovníčkou ambasády rozdielne názory, čo však Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky odmieta. 

„Dôrazne sa ohradzujeme a rozhodne odmietame podozrenia z údajnej zaujatosti konzulky na veľvyslanectve v Nairobi. V tomto prípade, tak, ako aj vo všetkých ostatných prípadoch, konzulka postupovala profesionálne,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Beatrice Szabóová.


K situácii sa vyjadril aj vízový poradca Oto Kohút. „Z tých spisov a zápisnice, ktoré som mal možnosť vidieť a čítať, boli tie veci posúdené podľa zákona k danému prípadu. Vždy sa musia tie odpovede stotožňovať a spĺňať znaky rodiny,“ priblížil.

Dvojicu zoznámil Ibrahim Maiga

Jozefa Kosnáča zoznámil s mladou ženou Ibrahim Maiga. Dva roky spolu komunikovali cez aplikáciu WhatsApp, pričom si pomáhali prekladačom, pretože neovládali spoločný jazyk. 

Pytačky a zásnuby Slovák absolvoval pri svojej prvej návšteve v Mali. Teraz spolu čakajú dieťa. „Som tehotná už tri mesiace a nechcem byť sama, chcem byť s ním, aby sme spolu trávili čas, aby som porodila na Slovensku, nie ďaleko od muža,“ uviedla Jozefova žena La Villa. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu