Ktoré bratislavské MHD-ečky meškajú najčastejšie? Dopravný podnik má ambície na zrýchlenie


Foto: Ktoré bratislavské MHD-ečky meškajú najčastejšie? Dopravný podnik má ambície na zrýchlenie Foto: Facebook/Dopravný podnik Bratislava

Medzi najviac meškajúce linky Mestskej hromadnej dopravy v Bratislave patria spoje číslo 37, 75, 42, 59, 98, 32. Podľa dopravného podniku hlavným dôvodom meškania je rastúci počet individuálnej automobilovej dopravy v meste. Len zriedka linky meškajú pre vlastné pričinenie, prípadné meškania bývajú podľa dopravcu spôsobené nečakanými komplikáciami alebo mimoriadnymi situáciami.

Pre vysokú intenzitu osobných áut, zaznamenáva DPB najčastejšie odchýlky od cestovných poriadkov práve v časoch dopravných špičiek, čo je cez pracovné dni ráno v čase okolo 8:00 až 9:00 hod. a popoludní medzi 16:00 až 18:00 hod. V tom prípade zvyknú linky meškať do 10 až 15 minút.

V prípade zložitejších dopravných situácií dopravný podnik využíva aj svoje záložné vozidlá, ktoré sú rozmiestnené v rôznych častiach Bratislavy. Operatívne ich vedia zaradiť do premávky, aby tak eliminoval narastajúce meškanie.

Ako sa dopravný podnik snaží znížiť meškania?

Dopravný podnik Bratislava už v minulosti priniesol niekoľko inovácií, ktoré môžu zrýchliť celkový čas prepravy. Medzi takéto opatrenia patria napríklad zastávky na znamenie, ktoré plošne zaviedli vo februári 2023.


Ďalším opatrením je zatraktívnenie intervalov liniek MHD, ktoré cestujúcim prídu vždy bez ohľadu na meškanie jednotlivých spojov vďaka tomu, že linka jazdí často. V budúcnosti tiež budú výkony niektorých liniek nahradené električkovou trakciou.

„V spolupráci s hlavným mestom sa usilujeme o rozširovanie preferencie pre MHD. Jedným zo spôsobov je zriaďovanie vyhradených jazdných pruhov, zároveň však výrazne pomáha predchádzať meškaniu aj preferencia vozidiel MHD v križovatkách cez svetelnú signalizáciu, respektíve vhodnými usporiadaniami jazdných pruhov v križovatkách,“ doplnil informácie hovorca DPB Jozef Vozár.

BUS pruhy podľa dopravného podniku jednoznačne pomáhajú, čo dokazujú aj dáta. Na Gagarinovej ulici pomohli hromadnej doprave ušetriť počas popoludňajšej špičky až 71 percent jazdného času v smere do Vrakune. Na Karadžičovej ulici ušetria vodiči popoludní asi 58 percent jazdného času. Priemerne sa tak mestská hromadná doprava na dotknutých úsekoch zrýchlila o 32 percent.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu