Erik Kaliňák chcel lustrovať novinárov. Neskôr vyhlásil, že žartoval


Foto: Erik Kaliňák chcel lustrovať novinárov. Neskôr vyhlásil, že žartoval Foto: Facebook/Erik Kaliňák

Poslanec Smeru-SD a predseda zboru poradcov premiéra Erik Kaliňák požiadal Slovenskú informačnú službu, aby preverila bankové údaje novinárov. Kaliňáka nedávno označila česká kontrarozviedka za politika podporovaného ruskom. Stalo sa tak pre jeho rozhovor na proruskom portáli Voice of Europe. Novinára, s ktorým rozhovor viedol mal stretnúť 14. marca na Večeri československej diplomacie. Kaliňák na tlačovej konferencii povedal, že išlo o maďarského občana, ktorý študoval v USA. 

„Vzhľadom na to, že som držiteľom previerky, je absolútne vylúčené, že by som mohol byť financovaný zo zahraničia, tobôž z Ruskej federácie,“ povedal Kaliňák. To, že sa rozprával s cudzou osobou považuje za svoju začiatočnícku chybu. Pozadie novinára nemal preverené a aby takej chybe do budúcna predišiel, rozhodol sa dať novinárov lustrovať.

„Práve preto som už včera kontaktoval Pavla Gašpara a požiadal ho o hĺbkovú kontrolu finančných prepojení všetkých slovenských médií ako i osobných účtov jednotlivých novinárov. Pokiaľ nebudem mať túto hĺbkovú analýzu, nebudem odpovedať na vaše ďalšie otázky,“ povedal na tlačovej konferencii.

Bývalý šéf NAKA a člen Nadácie Zastavme korupciu Ľubomír Daňko upozorňuje, že SIS nemôže konať len na základe Kaliňákovho podnetu. „Ide o hrubé zneužitie právomoci SIS. V demokratickej spoločnosti nie je možné len tak bez akéhokoľek podozrenia dať preverovať finančné toky a účty všetkých novinárov a médií,“ vraví.


Erik Kaliňák neskôr na sociálnej sieti tvrdil, že žartoval a verejnosť jeho vtip nepochopila. „Dámy a páni novinári, irónia vám zrejme nič nehovorí. Prepáčte, ale na absurdné obvinenia frustrovanej opozície a zúfalých médií, že som ruský agent, odmietam reagovať inak, ako ironicky,“ napísal.

Na „vtip“ reagoval aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD): „Ako poznám Erika Kaliňáka, určite to nemyslel vážne,“ vyhlásil. „Ja vám dávam garanciu za ministerstvo vnútra a policajný zbor, že sa ničoho nemusíte báť, naopak, ktorýkoľvek z vás novinárov bude cítiť nejaké ohrozenie, sme pripravení podať mu maximálne možnú ochranu,“ dodal minister.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu