VIDEO: Súdne pojednávanie v Pezinku, ktoré rieši Harabinovu obžalobu za schvaľovanie vojny na Ukrajine, je odročené


Foto: VIDEO: Súdne pojednávanie v Pezinku, ktoré rieši Harabinovu obžalobu za schvaľovanie vojny na Ukrajine, je odročené Foto: snímka z videa - FB/noviny.sk - spravodajstvo TV JOJ

Dvojnásobný neúspešný kandidát na prezidenta a bývalý sudca Štefan Harabin si v pondelok 25. marca nevypočul obžalobu pre trestné činy hanobenia rasy, národa a presvedčenia a schvaľovania trestného činu.

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ján Hrubala pojednávanie odročil, pretože obžalovaný podal sťažnosť na Najvyšší súd proti rozhodnutiu sudcu prijať podanú obžalobu. Súd zvykne obžalobu prijať alebo odmietnuť ešte pred vytýčením pojednávania vo veci. Nová novela Trestného zákona účinná od 15. marca však dôvody odmietnutia obžaloby rozširuje.

Harabin čelí žalobe pre jeho status o vojne na Ukrajine

Keďže sudca prijal obžalobu ešte pred účinnosťou novely, musel o nových dôvodoch na prípadné odmietnutie rozhodovať až na hlavnom pojednávaní, ktoré sa konalo v pondelok. Obžalovaný Harabin ešte pred rozhodnutím súdu označil celú vec za nulitnú. V rozhodnutí generálneho prokurátora, ktorým ustanovil intervenujúceho prokurátora, v tejto veci totiž neuviedol jeho meno.

„Je to nikto, preto nemôžeme konať vôbec,” vyhlásil pred pojednávaním Štefan Harabin na adresu prítomného prokurátora. Zároveň skonštatoval, že dotyčný prokurátor pácha trestnú činnosť a nepozná právo. Vyhlásil tiež, že ruský útok na Ukrajinu nemôže byť považovaný za agresiu, keďže o tom nerozhodla Bezpečnostná rada OSN.

Harabin po vypuknutí vojny na Ukrajine na svojom facebookovom profile napísal, že by urobil presne to isté, čo ruský prezident Vladimír Putin. V tejto súvislosti na neho boli podané viaceré trestné oznámenia zo strany vtedajších poslancov parlamentu, napríklad Juraja Šeligu, Andreja Stančíka, Kristiána Čekovského, Jána Benčíka alebo Ondreja Dostála.


Na pojednávanie prišlo obžalovaného podporiť viacero sympatizantov, napríklad aj vydavateľ časopisu Zem a vek Tibor Eliot Rostas. Bývalý Úrad špeciálnej prokuratúry podal na bývalého ministra spravodlivosti a expredsedu Najvyššieho súdu SR obžalobu ešte v júni minulého roku. Na súdne pojednávanie upozornil Denník SME.

Zdroj: FB/Štefan Harabin

Harabin bol opäť v roztržke

Ako upozornili noviny.sk, pred súdom prišlo k slovnej potýčke medzi poslancom Kristiánom Čekovským a Štefanom Harabinom, ktorý Čekovského plechovičkou a odkázal mu, že skončí v base. Bývalý poslanec Kristián Čekovský vyhlásil, že sa dištancuje od všetkých „nezmyslov, ktorými ho Štefan Harabin pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku označil.“

Hlavné pojednávanie zároveň označil za neho nedôstojné. „Obžalovaný neustále vykrikoval, skákal sudcovi do reči a prokurátorov označoval za páchateľov trestnej činnosti a častoval ich rôznymi urážkami. Nerozumiem, ako sa môže niekto takto neúctivo správať pred súdom,“ opísal Čekovský.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu