Animáky, dokumenty aj svetové hity: V bratislavskom Kine Lumiére začína medzinárodný filmový festival Febiofest


Foto: Animáky, dokumenty aj svetové hity: V bratislavskom Kine Lumiére začína medzinárodný filmový festival Febiofest Foto: Zľava: Queendom(Febiofest) Americká krása(Dreamworks), Ako to bolo, Mačky sú tekuté Krotká(febiofest

Bratislavské Kino Lumiére sa na týždeň stane dejiskom 31. ročníka medzinárodného filmového festivalu FEBIOFEST. Bohatý program predstaví súčasné i archívne snímky z domácej aj zahraničnej tvorby.

Festival odštartuje v stredu 13. marca 2024 výberom animovanej tvorby pre deti a potrvá až do 19. marca. Diváci sa môžu tešiť na diela od svetovo uznávaných režisérov ako aj alternatívnu artovú tvorbu či inšpirujúce dokumenty, ktoré prinútia zamyslieť sa. Súťažná sekcia krátkych filmov už po siedmy krát predstaví výber najzaujímavejších hraných, dokumentárnych, animovaných a experimentálnych diel.

Festival Febiofest bol založený v roku 1993, v čase svojho vzniku sa zameriaval predovšetkým na slovenskú artovú tvorbu, ale časom sa viac otvoril Európe. Cieľom organizátorov je aj podporovať distribúciu, vývoj a produkciu nových filmov. Podtitul aktuálneho ročníka je „V strede Európy“, čo má odkazovať na krajiny V4 - Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko, ako aj našich zvyšných dvoch susedov Ukrajinu a Rakúsko. 


Paralelne s Febiofestom sa už po štvrtý edukačné filmové podujatie Visegrad Film Forum, a to v dňoch 13. až 16. marca 2024. Časti ich programov a hostí sa tak bude prelínať. 

Všetky informácie nájdete na oficiálnom webe podujatia. Hlavným spoluorganizátorom festivalu je Slovenský filmový ústav.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu