FOTO: Farmári sa pred parlamentom prihovorili politikom. Čo im odkázali?


FOTO: Farmári sa pred parlamentom prihovorili politikom. Čo im odkázali?
Galéria: 12 fotiek
Foto: snímka z videa - Facebook/Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora - SPPK

Protestujúci poľnohospodári v hlavnom meste Slovenska dorazili pred Národnú radu SR. Šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho poďakoval všetkým, ktorí sa do protestov zapojili. Podľa jeho slov svoj názor vedeli vyjadriť slušne a kultivovane.

Do celoslovenského štvrtkového protestu, ktorý nadväzuje na ten celoeurópsky, sa zapojilo 2 200 traktorov. V Bratislave sa nachádza približne 100 kusov techniky.

„Slovenskí poľnohospodári nemohli ostať ticho a vysielajú signál hlavne do Bruselu. Príďte si to vyskúšať na pole. Príďte sa naučiť, čo je jačmeň a pšenica. Príďte sa naučiť rozoznať fakt, že je rozdiel mať 400 kusov hovädzieho dobytku na jednom mieste na Slovensku a 100-tisíc hovädzieho dobytku z Brazílie, keď už im dovoľujete voziť to mäso k nám,“ vyhlásil pred budovou parlamentu Emil Macho.

Podľa jeho slov každá slovenská vláda, ktorá viedla krajinu od roku 1993, brala slovenské agropotravinárstvo ako zlo. Krajina sa podľa poľnohospodárov viac zamerala na výrobu áut či ocele, ale na poľnohospodárov sa zabudlo.


„Chceme aby toto bol jeden z prvých apelov na vládu, že slovenské poľnohospodárstvo chce byť súčasťou slovenskej ekonomiky. Potrebujeme ísť ďalej, potrebujeme, aby nás politici vypočuli,“ doplnil šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Zároveň poukázal na to, že pri eurovoľbách treba myslieť aj na to, že ktorých europoslancov zaujíma aj slovenský poľnohospodársky sektor.

Bratislavské zhromaždenie farmárov sa tlačovou besedou pred národnou radou skončilo. Demonštrujúci opustili námestie pred parlamentom a presúvajú sa po približne rovnakej trase, akou prišli, teda po Šancovej ulici smerom k Trnavskej ceste a Bajkalskej ulici. Posledné traktory by mali odísť z Bratislavy do 14:00 hod. O tomto čase by mali končiť protesty aj v iných mestách.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu