FOTO: Malé námestie v Rendezi čaká zmena. Obyvateľom Rače sa jedna vec nepáči


FOTO: Malé námestie v Rendezi čaká zmena. Obyvateľom Rače sa jedna vec nepáči
Galéria: 5 fotiek
Foto: Bratislavský kraj, Facebook/Michal Drotován

Minulý rok v októbri sa začali rekonštrukčné práce na Dopravnej ulici v bratislavskej Rači. Úpravou tam prechádza námestie na Rendezi. Po dokončení projektu by to mal vzniknúť priestor vhodnejší pre chodcov, s lavičkami, stojanmi na bicykle a so stromami.

„Na základe podnetov obyvateľov sme dali vytvoriť základnú vizualizáciu aktuálne rekonštruovaného námestia na Dopravnej. Nové stromy pre množstvo sietí budú môcť byť iba v betónových kochlíkoch, takže budú menšie,“ informuje starosta Michal Drotován. Práve stromy vyvolali medzi obyvateľmi diskusie. 

Podľa Tatiany bude na takomto priestore, ktorý je celý deň vystavený slnku, náročné zabezpečiť dostatočnú zálievku. „Existujú aj plytšie koreniace kry, ktoré dobre odolávajú suchu a zároveň sú dekoratívne buď kvetmi alebo jesenným sfarbením listov,“ píše.

Zaujímalo ju tiež, aké druhy drevín plánujú na Dopravnej ulici vysadiť. „Druh javora, čo je špeciálne na takéto účely. Plus tam budú kvety,“ odpovedal starosta.


Lukáš tiež s vyvýšenými záhonmi nesúhlasí. Podľa neho by bolo lepšie, ak by stromy zasadili do takzvanej priehlbiny. V tom prípade by voda z námestia stekala až ku koreňom, čo podporí ich rast.

Niektorým obyvateľom sa zdá, že práce postupujú pomaly. Podľa informácií, ktoré kraj zverejnil minulý rok v októbri, bol priebežný termín dokončenia v januári tohto roka. Kolaudácia zámeru by mala začať v apríli.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu