Hellebrandta sa zastala zubná lekárka. Jej status ľudí pobúril, v komentároch sa strhla hádka


Foto: Hellebrandta sa zastala zubná lekárka. Jej status ľudí pobúril, v komentároch sa strhla hádka Foto: Facebook/Tomas Hellebrandt

Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Tomáš Hellebrandt sa vzdal svojho mandátu ešte v utorok 6. februára. Strana Progresívne Slovensko pôvodne uviedla, že odchádza z osobných dôvodov, premiér Robert Fico však poukázal na iné pochybenie.

Bývalý poslanec Hellebrandt neupovedomil ošetrujúcich lekárov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline o tom, že je pozitívny na infekčné ochorenie. O tejto skutočnosti sme vás informovali v predchádzajúcom článku.

„Som zubná lekárka a každému pacientovi pri ošetrení ujde aspoň jedna kvapka krvi. Pacienti nie sú povinní nás informovať o svojich krvou prenosných ochoreniach,“ uviedla Sylvia Kostrecová prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

Ďalej dodala, že aj keby sa každého pacienta pýtala, či nie je nosič infekčného ochorenia, môžu jej jednoducho povedať nie. Zároveň uvádza, že lekári sa musia ku všetkým pacientom správať rovnako, a teda pri všetkých sa chrániť, akoby boli chorí.

„Keď som bol na predoperačných vyšetreniach, rozprával som o týchto chorobách s lekárom a on mi povedal, že v tomto sa musia správať tak, ako píše doktorka v statuse. Chrániť sa čo najviac, pretože pacient nemusí vedieť, či sa medzičasom nenakazil,“ súhlasí s lekárkou jeden z diskutujúcich.

Aj lekár môže byť infekčný

Stránka, na ktorej sa príspevok zubárky objavil ďalej upozorňuje, že aj lekár, ktorý vás vyšetruje, môže byť HIV pozitívny. „Zrejme vás prekvapí informácia, že na Slovensku pracuje niekoľko lekárov s touto diagnózou,“ tvrdí. 

„Kde sa v zákone píše o HIV pozitívnom alebo HIV neinfekčnom? Je tam reč o nosičstve. Ale evidentne povinne hlásené ochorenia nie sú povinné, ak sa jedná o príslušníka Progresívneho Slovenska,“ reaguje na tvrdenia stránky jedna z diskutujúcich.

S lekárkiným postojom nesúhlasí ani zubná sestra, ktorá sa tiež k debate zapojila. „V našej ambulancii pacienti vypisujú dotazník o svojom zdravotnom stave. To, že má pacient žltačku alebo HIV je dôležitá informácia pre personál,“ píše.

Bývalý poslanec NR SR Hellebrandt svoje pochybenie priznal na sociálnej sieti, kde zároveň povedal, že s ochorením žije už vyše 15 rokov. „Zodpovedne beriem lieky a pravidelne chodím v zahraničí na kontroly a liečbu,“ uviedol v príspevku.

Práve kvôli dlhodobej liečbe podľa vlastných slov nie je infekčný, a tým pádom nepredstavuje žiadne ohrozenie pre lekársky personál, ktorý ho ošetroval a ani pre iných ľudí, s ktorými sa stretáva.



Trestné oznámenie na nemocnicu

Samotný Hellebrandt v spomínanom príspevku na sociálnej sieti píše, že o trestnom oznámení zo strany nemocnice, o ktorom informoval premiér Fico, v čase písania statusu nebol informovaný. Zároveň sa pýta, z akého zdroja a akého titulu má premiér k tejto informácií prístup.

Rovnaká informácia zaujíma aj diskutujúcich ľudí. „Vedenie nemocnice je nominované stranou Hlas, takže asi nemusíme hľadať, kto to vyzradil. Sme zvedaví, ako bude vinník potrestaný,“ uvádza stránka Nekŕmte nás odpadom v jednom z komentárov. Nie každý s ňou však súhlasí. „Zaujímať by vás snáď v prvom rade malo, ako potrestajú človeka, ktorý úmyselne šíril nákazlivú chorobu, nie?“ kladie rečnícku otázku iný facebookový používateľ. 

Inštitút ľudských práv sa rozhodol na Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline podať trestné oznámenie. Zároveň uvádza, že na sociálnych sieťach vyjadrili nesúhlas s postupom nemocnice viacerí lekári.

„Niekto z tohto zdravotníckeho zariadenia vyzradil citlivú osobnú informáciu a táto sa následne stala súčasťou súboja politických strán,“ uviedol riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher v príspevku Inštitútu ľudských práv na sociálnej sieti.

Na stranu ex poslanca sa postavil v rovnakom príspevku aj právnik inštitútu Daniel Grejták. Ten pochybuje o tom, že by sa Hellebrandt dopustil porušenia zákona, a to ani na úrovni priestupku

„Spáchanie trestného činu v zmysle § 165 Trestného zákona vyžaduje vydanie iného do nebezpečenstva nákazy vírusom ľudskej imunodeficiencie, nezakladá informačnú povinnosť,“ konštatoval právnik Grejták.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu