Seniori v Malackách pomáhajú mestskej polícii. Kontrolujú bezpečnosť na priechodoch pri školách


Foto: Seniori v Malackách pomáhajú mestskej polícii. Kontrolujú bezpečnosť na priechodoch pri školách
Galéria: 3 fotky
Foto: malacky.sk/S. Osuský

Od približne polovice novembra aktívni dôchodcovia dohliadajú počas školského vyučovania na bezpečnosť na priechodoch pre chodcov. Stoja na cestách, ktoré sú v blízkosti základných škôl v centre Malaciek. Ešte pred nástupom do terénu ich o riadení dopravy zaškolili príslušníci mestskej polície.

Nájdete ich na priechodoch na Mierovom a na Kláštornom námestí pri Srdiečku. Dôchodcov môžete stretnúť aj pred Základnou školou J. Dérera a na Mierovom námestí pri autobusovej zastávke v blízkosti okresného súdu.

Seniori vypomáhajú mestskej polícii

Mestská polícia doteraz zabezpečovala štyri priechody pre chodcov, a to jeden priamo pred Základnou školou Dr. J. Dérera, pred cirkevnou školou pri bašte a dva v blízkosti Základnej školy na Záhoráckej ulici. Školáci však po ceste do školy využívajú aj ďalšie priechody, ktoré nie sú riadené svetelnými semaformi.

Mestskí policajti sa rozhodli to napraviť, ale z personálnych dôvodov nedokázali pokryť viac ako štyri priechody. Pomoc však našli u aktívnych dôchodcov. Tí sú ochotní v ranných hodinách strážiť bezpečnosť detí pri prechádzaní cez vozovku.


Podľa náčelníka mestskej polície Ivana Jurkoviča s činnosťou dôchodcov sú po prvých týždňoch spokojní: „Súčasné riešenie vnímajú pozitívne samotní chodci, najmä rodičia detí, ktorým sa zvýšila bezpečnosť na doteraz neregulovaných priechodoch.“

Polícia pritom aktívnych dôchodcov využíva aj pri usmerňovaní vodičov počas celomestských podujatí. Policajti zároveň hovoria, že výpomoc tohto charakteru nemusia vykonávať len starobní dôchodcovia, ale za istých okolností aj invalidní.

Dôchodcovia dostávajú za túto výpomoc peňažný bonus, ktorým si môžu prilepšiť k dôchodku. Ich hlavnou motiváciou však podľa mesta je možnosť pomôcť iným, a tak byť potrebný. Na činnosť seniorov upozornila samospráva na svojej webovej stránke.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu