Starosta Petržalky podozrieva zamestnancov na home office, že chodia do Tatier, žiada od nich GPS lokalitu


Foto: Starosta Petržalky podozrieva zamestnancov na home office, že chodia do Tatier, žiada od nich GPS lokalitu Foto: koláž fotiek z pexels.com, Facebook/Ján Hrčka - PRE Petržalku/Vladimír Šimíček

Vedenie Petržalky, konkrétne starosta mestskej časti Ján Hrčka, žiada od svojich zamestnancov, aby počas práce na home office uvádzali svoju GPS lokalitu. Musia tak urobiť cez mobil hneď pri prihlásení sa do dochádzkového systému. V opačnom prípade ich to nepustí ďalej a nemôžu splniť svoje pracovné povinnosti. Podľa informácií bratislava.sme.sk polohu musia zamestnanci Petržalky zadať aj na konci práce. 

Miestna kontrolórka Diana Chovancová tvrdí, že mestská časť nemá na takéto požiadavky oprávnenie a hrozí jej za to aj pokuta. Starosta však na lokalizácii zamestnancov trvá a nezruší ju dovtedy, kým sa nevypracuje požadovaný právny základ. Tvrdí, že práca z domu je benefit, a kto nedodrží jeho podmienky, môže pracovať výhradne z úradu. 

Starosta trvá na svojom

„Mestská časť musí na spracúvanie lokalizačného údaja disponovať primeraným právnym základom v súlade s GDPR, ktoré vymedzuje podmienky, za ktorých je spracúvanie zákonné,“ píše sa v čiastkovej správe z kontroly ochrany osobných údajov zamestnancov, ktorá zaznela na utorkovom zasadaní petržalského zastupiteľstva. Poukázala na to, že zadanie svojej lokality nie je súčasťou spracovateľských činností mestskej časti.

Kontrolórka Diana Chovancová odporúča nežiadať od zamestnancov túto povinnosť aspoň dovtedy, kým samospráva právny základ zbierania takýchto údajov dopracuje. Ak tak vedenie nespraví kontrolórka odporúča, aby sa proti zodpovednej osobe, ktorá trvá na zapnutí dát, vyvodila osobná zodpovednosť a aby sa spolupodieľala na prípadnej pokute.

„Zodpovednosť má štatutár, ktorý rozhoduje, teda ja. Ja trvám na tom, že to ostane tak, ako to je,“ vyjadril sa k odporúčaniu starosta Hrčka na zastupiteľstve. Niektoré poslanci sa stotožňujú s jeho názorom, iní sa obávajú následkov. „Poslanci majú dozerať aj na financie mestskej časti a toto je jedna z vecí, keď mestská časť môže dostať pokutu,“ pripomenul poslanec MČ Petržalka Juraj Valocsay.

Starosta Hrčka napriek tomu tvrdí, že toto pravidlo zaviedol, aby sa ľudia nenahlasovali na home office, keď budú na dovolenke v Tatrách. „Home office je pre mňa benefit. Trvám na tom, že pri ňom dávam určité podmienky,“ dodal.


O tom, či starostovo nariadenie je, alebo nie je v súlade so zákonom, musí rozhodnúť Úrad pre ochranu osobných údajov na zaslaný podnet. Mestská časť ho podľa Diany Chovancovej zatiaľ nemala dôvod podávať, pretože miestny úrad má v pláne spraviť nápravné opatrenia. Aké to budú zmeny a kedy prídu, zatiaľ nikto nevie povedať.

Úrad Petržalky má vysokú fluktuáciu zamestnancov

Ako uviedol portál bratislava.sme.sk, ostatné bratislavské mestské časti kontrolujú svojich zamestnancov na home office podľa vykonanej práce. Je im jedno, kde pracujú, dôležité pre nich je, aby boli splnené úlohy, ktoré sú zadané. Tvrdia, že medzi zamestnancom a zamestnávateľom musí byť aj istá dôvera.

Vyžadovanie GPS lokality podľa poslancov a bývalého zamestnanca Adama Sárlosa spôsobuje aj to, že na mestskom úrade sa často menia jeho pracovníci. Ako uvádza bratislava.sme.sk, za minulý rok ukončilo pracovný pomer 82 zamestnancov. V roku 2022 ich odišlo 78 a v roku 2021 to bolo 91, čo je takmer polovica z 200 zamestnancov úradu.


 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu