Máte doma seniora? Zapíšte ho do poradovníka na monitorovacie hodinky


Foto: Máte doma seniora? Zapíšte ho do poradovníka na monitorovacie hodinky Foto: Bratislavský samosprávny kraj

Bratislavský kraj spustil projekt v pomáhaní seniorov v situáciách, kedy to potrebujú. Pomoc si môžu zavolať cez monitorovacie hodinky. Pôvodne sa do tohto projektu zapojilo päť mestských častí Bratislavy, ale aktuálne je táto sociálna služba rozšírená na celý Bratislavský kraj.

„Náramok monitoruje zdravotný stav ľudí v domácom prostredí. Ide o poskytovanie nepretržitej, dištančnej, hlasovej, krátkej textovej komunikácie prostredníctvom signalizačného náramku. Ten je napojený na centrálny dispečing poskytovateľa sociálnej služby, ktorý zabezpečí potrebnú pomoc na základe vyslaného signálu. Pomoc je zabezpečená okamžite 24/7,“ vysvetlil predseda bratislavského kraja Juraj Droba.

Senior obdrží signalizačný náramok, ktorý obsahuje množstvo senzorov a jedno tlačidlo, ktoré sa po stlačení automaticky spojí s dispečingom. Vyškolení pracovníci okamžite riešia momentálnu situáciu priamym hovorom cez hodinky. Tie monitorujú činnosť srdca, merajú tlak, teplotu tela, pohyb či okysličovanie krvi.

Obsahujú aj senzor pádu, vďaka ktorému pri strate vedomia príde hlásenie s polohou osoby do dispečingu, kde pracovníci okamžite riešia danú situáciu. Sociálna služba vyšle na miesto záchranné zložky, komunikuje s rýchlou zdravotnou pomocou, v prípade potreby aj s hasičmi. Hodinky fungujú v rámci celej republiky, či je osoba doma alebo vonku. Hovory s dispečingom sú pre osoby bezplatné.


Hodinky pomohli 117 seniorom

Bratislavský kraj odovzdal v roku 2023 dokopy 117 monitorovacích hodiniek, išli seniorom s trvalým pobytom v bratislavskom regióne. Tí počas minulého roka vyslali celkovo 6 295 signálov potreby pomoci. Priemerne bolo vyslaných 17 signálov denne.

Vďaka senzoru pádu bol takmer v päťdesiatich prípadoch do dispečingu vyslaný alarm reálneho pádu klienta. Vyškolení pracovníci dispečingu tak mohli neodkladne kontaktovať záchrannú zdravotnú službu, poskytnúť GPS lokalizáciu klienta a kontaktovať príbuzných.

„O monitorovacie hodinky pre seniorov je veľký záujem a tak tu existuje poradovník. Dobrá správa je, že nášmu Odboru sociálnych vecí sa podarilo navýšiť počet. Od februára tak budú mať obyvatelia kraja k dispozícii celkovo 133 kusov. Všetkých prosíme o trpezlivosť s čakacou dobou.  Budeme hľadať ďalšie prostriedky, aby sme mohli počty opäť navyšovať,” dodal bratislavský župan Juraj Droba.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu