Hubárska sezóna je v plnom prúde a spolu s ňou sa na sociálnych sieťach objavuje množstvo príspevkov od nadšených hubárov, ktorí sa radi chvália svojimi úlovkami. Medzi nimi sa nedávno objavil aj Slavomír, ktorý si domov odniesol plný kufor vatovcov.
Vatovec obrovský je huba, ktorej názov úplne vystihuje rozmery. Môže vážiť až 4 kilogramy a dosiahnuť priemer 50 centimetrov. Podľa internetovej encyklopédie sa vatovce objavujú od júna do septembra, najmä na lúkach, lesných čistinkách a v riedkych borovicových lesoch, prevažne na suchších miestach. Typické sú mladé borovicové čistinky, kde rastú v skupinkách, často usporiadané do kruhu s priemerom približne 10 metrov.

Hoci sa Slavomír chcel len pochváliť svojím úlovkom, množstvo, ktoré si odniesol, vyvolalo medzi ľuďmi zmiešané reakcie. Niektorí jeho prístup označili za pažravosť. „Čo s tým budeš robiť? Vezmem si dve gule a zvyšok nechám ostatným,“ píše Michal. „Obžerstvo,“ komentoval Igor.
Viacerí uviedli, že si mal zobrať pár vatovcov a zvyšok nechať iným hubárom. „A na čo vám je toho toľko? Mohli ste aj druhým nechať,“ uviedla Katarína. „Dobre, ale na smaženie stačí tri až päť kusov, načo plný kufor,“ pridal sa Jarin. „Pažravosť, ani to nepotrebuješ,“ dodal Peter.
A hoci ho mnohí skritizovali za to, že zobral vatovcov viac, ako by reálne mohol spotrebovať, iní naopak uviedli, že by spravili to isté a rozdali ich rodine či kamarátom. „Ja by som tiež zobrala všetko a potešila ľudí, ktorých mám rada, nebuďte múdri a choďte hľadať aj vy,“ píše Eva. „To sa hneď tak nepodarí, ja som vatovce ešte nikdy nenašla, ale už viackrát dostala a mala vždy veľkú radosť. Určite urobíte radosť svojim priateľom a potom sa radosť násobí,“ dodala Lenka.
Slavomírov úlovok nakoniec vyvolal nielen debaty o „hubárskej spravodlivosti“, ale aj obdiv. „No na toto nemám žiadne slová. Super, tomuto sa povie riadna nádielka. gratulujem!!“ doplnil Miroslav.
Pre tých, ktorí by tiež chceli zažiť podobné hubárske dobrodružstvo, a pošťastí sa im nájsť vatovec, prikladáme recept na jeho chutnú úpravu: