• 20. september 2025 o 09:00

Slovákov na internete zabáva fine dining po slovensky, špekačkový steakwell done, cibuľové carpaccio a kečupová fúzia

Špekačka ako steak a rajčina postrelená. Nový hit slovenského internetu

Foto: Slovákov na internete zabáva fine dining po slovensky, špekačkový steakwell done, cibuľové carpaccio a kečupová fúzia
Foto: Facebook/ Jedlo je krásne/ Frederik K.

Stačí trochu fantázie, štipka humoru a z obyčajnej špekačky sa razom stane „steak well done“ so šmrncom michelinského menu. Slovenský internet aktuálne žije novým trendom, v ktorom sa horčica, kečup či kyslé uhorky menia na hviezdy fine diningu. Samozrejme, s nadhľadom a veľkou dávkou zábavy.  

Internet zaplavila nová vlna „fine diningu po slovensky“. Namiesto foie gras či kaviáru prichádzajú na rad špekačky, horčica, kečup či kyslé uhorky, no podané s takou dávkou kreativity a humoru, že by sa za ne nemusel hanbiť ani michelinský šéfkuchár.


Za všetkým stojí Frederik, ktorý v populárnej skupine Jedlo je krásne predstavil svoj prvý kulinársky skvost: „Steak zo špekačky well done. Cibuľové carpaccio a krémová horčicovo kečupová fúzia. A o príloha pagáfik špikovaný oškvarkami,“ napísal a priložil fotografiu rustikálneho diela.

Reakcie na seba nenechali dlho čakať. Tisíce ľudí sa smiali a pridávali komentáre. Lola ocenila jeho opis: „Vynikajúci popis obyčajného prudko jedlého jedla na spôsob dnešných jedálnych lístkov,“ Dávid to zhrnul stručne ako „Totálne gastro po*no“ a Bibiana priznala: „Takto krásne napísané keby som čítala v nejakej menu karte, hneď si to objednám… a potom príde takéto prekvapenie.“


Frederik sa však nenechal zastaviť a prišiel s ďalším gurmánskym zážitkom, špagetami so „záhadnou ozdobou“. V štýle talianskeho romantického rozprávania opísal, ako sa inšpiroval na Sicílii: „Dnes sa prihováram vám s jedlom zo Sicílie. Ide o špagety s pučenými paradajkami a olivovým olejem. Ako ozdoba postrelená rejčina… Názov jedla: Špagety zo Sicílie. Buena notte. Dobrú noc.“


Najviac však zaujal svojou schopnosťou vnímať jedlo ako hravé umelecké dielo. Zo zeleniny vytvoril dokonca aligátora z kyslých uhoriek či korytnačku z cukety. Pre mnohých je dôkazom, že varenie nemusí byť len každodennou povinnosťou, ale aj priestorom na zábavu, fantáziu a spoločný smiech.


Frederikove príspevky sa tak stali malým fenoménom. V čase, keď si ľudia často lámu hlavu nad cenami v reštauráciách či „prekomplikovaným“ fine diningom, ukázal, že aj špekačka s kečupom môže byť – ak sa správne naservíruje – jedlom hodným michelinskej hviezdy.

Minútky zo Slovenska