Bratislava vymenila kritizované studené svetlá za teplejšie, naďalej sú však úspornejšie


Foto: Bratislava vymenila kritizované studené svetlá za teplejšie, naďalej sú však úspornejšie Foto: pixabay.com

Mesto Bratislava začalo minulý rok s výmenou pôvodných sodíkových svetiel za úsporné LED svietidlá. Tie však mali studený odtieň a vysokú intenzitu žiarenia, čo sa nepáčilo obyvateľom ani odborníkom.

Magistrát si sťažnosti zobral k srdcu a lampy s teplotou chromatickosti 4-tisíc Kelvinov zmenil za teplejšiu bielu s intenzitou 3-tisíc Kelvinov. Samospráva však pripomenula, že aj svietidlá s teplejším odtieňom dokážu byť energeticky efektívne.

Teplé svetlá sú opäť na 350 miestach

Mesto vymenilo lampy na približne 350 miestach, napríklad na Štefánikovej, Šancovej, Karadžičovej, Dostojevského rade, Vajanského nábreží a Rázusovom nábreží. Vedenie zaznamenalo celkovo 13 sťažností obyvateľov na nesprávne osvetlenie. Podľa ich vyjadrení studené svetlo negatívne vplývalo na ich zdravie, dokonca až spísali petíciu. 

Bratislavčania sa sťažovali aj na to, že silné svetlo im svieti do bytov na nižších poschodiach a kazí spánok. Mesto sa podľa hovorcu Petra Bublu rozhodlo napraviť aj túto chybu: „Na svetelné miesta v blízkosti okien bytových domov boli inštalované špeciálne tienidlá na obmedzenie vyžarovania do zadného polpriestoru, teda smerom do okien.“ 

Zároveň majú aj funkciou samostatného stmievania počas noci. Od desiatej večer do polnoci využívajú 70 percent výkonu a od polnoci do štvrtej ráno len 40 percent. Studené svetla však mesto nechalo v oblastiach, kde je potrebné niečo zvýrazniť, napríklad na priechodoch pre chodcov.


Samospráva zároveň upozorňuje, že tam, kde to nie je nevyhnutné a potrebné, už budú nasadzované len teplé svietidlá. Ako uvádza portál bratislava.sme.sk, do roku 2025 chce vymeniť takmer 50-tisíc svietidiel. Výmena tak zabezpečí úsporu elektrickej energie o 40 percent ročne a po zavedení moderného riadiaceho systému dokonca o približne 60 percent ročne. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu