Namiesto dokladov postačí mobil. Česi používajú digitálny občiansky preukaz, kedy začnú aj Slováci?


Foto: Namiesto dokladov postačí mobil. Česi používajú digitálny občiansky preukaz, kedy začnú aj Slováci? Foto: Pexels

Spustenie digitálnej peňaženky sa plánuje na rok 2026. Informovala o tom Zuzana Krištofovičová, hovorkyňa Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky.

Má ísť o aplikáciu pre smartfóny, v ktorej sa budú nachádzať viaceré digitálne identifikačné karty. Občania si do nej budú môcť uložiť napríklad občianske a vodičské preukazy, rodné listy alebo diplomy.

Cieľom Európskej únie je, aby do roku 2030 aspoň 80 % občanov využívalo digitálnu identitu na prístup k dôležitým verejným službám. Používanie peňaženky bude dobrovoľné, vďaka čomu sa môžete rozhodnúť, či siahnete po digitálnej verzii alebo si ponecháte fyzické doklady.


Česi majú náskok

Česi môžu od víkendu používať digitálny občiansky preukaz. Akceptovať ho zatiaľ budú len niektoré úrady štátnej správy. V apríli by ho mala prijímať aj polícia a v polovici roka finančné úrady či úrady práce. Stále bude platná aj obyčajná plastová kartička.

Ak chcú mať českí občania digitálny doklad vo svojom mobile, musia si stiahnuť aplikáciu eDoklady a v nej si preukaz aktivovať. V aplikácii sa uložia všetky údaje z občianskeho preukazu. Tie sa budú dať jednoducho kopírovať a prenášať do iných aplikácií. Napríklad pri vypĺňaní adresy v e-shopoch či čísla preukazu pri uzatváraní zmlúv alebo iných službách.

Česko týmto krokom získalo výhodu pred mnohými inými krajinami. Digitálny spôsob si tak môžu otestovať skôr, než bude k dispozícii aplikácia pre celú Európsku úniu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu