• 5. jún 2025 o 07:20

Najlepšou reštauráciou u nás je ECK Restaurant pri Devíne. Gastronomický sprievodca Gault&Millau jej udelili 4 čiapky

Najlepšou reštauráciou na Slovensku je ECK Restaurant pri Devíne

Foto: Najlepšou reštauráciou u nás je ECK Restaurant pri Devíne. Gastronomický sprievodca Gault&Millau jej udelili 4 čiapky
Foto: https://www.eckrestaurant.com

Odborníci z medzinárodne uznávaného gastronomického sprievodcu, Gault&Millau, zavítali na Slovensko a po prvýkrát zverejnili výber najlepších reštaurácií na rok 2025 v našej krajine. 

Ocenenie Gault&Millau tradične získa len hŕstka podnikov na svete, ktoré spĺňajú vysoké nároky na kvalitu kuchyne, obsluhu aj celkový zážitok. 

Inšpektori hodnotia podniky bez toho, aby svoju návštevu vopred oznámili podniku. Za jedlo si platia a bodujú ho na škále od 1 do 20. Na základe získaných bodov udeľujú takzvané kuchárske čiapky, ktoré sú podobnou alternatívou Michelinských hviezd. Maximálne môže reštaurácia získať päť čiapok.

V aktuálnom slovenskom výbere sa nachádza 146 reštaurácií a 48 konceptov zaradených do kategórie POP. Patria sem bistrá, foodtrucky či kaviarne s kreatívnym a neformálnym prístupom k jedlu. „Nejde o klasické reštaurácie, ale o bistrá, raňajkové kaviarne, street food koncepty či foodtrucky, kde hrá hlavnú rolu čerstvosť, autentická chuť a kreativita,“ vysvetľuje Gault&Millau na sociálnej sieti. 

ECK Restaurant ako jediná s vrcholovým hodnotením

Na vrchole rebríčka sa u nás ocitla reštaurácia ECK, ktorá sa nachádza v hlavnom meste, len kúsok od hradu Devín. V prísnom hodnotení dosiahla až 18 bodov z 20 a získala tak od porotcov štyri čiapky. Žiadna iná reštaurácia sa tomuto výsledku nepriblížila.

ECK kladie dôraz na lokálne suroviny, sezónnosť aj estetiku na tanieri. Šéfkuchár   Daniel Tilinger   a jeho tím vytvárajú menu, ktoré sa pravidelne obmieňa podľa dostupných ingrediencií a fantázie kuchyne.

Vynikajú nielen kuchyňou, ale aj prostredím – reštaurácia je súčasťou modernej vily zasadenej do prírodnej scenérie neďaleko sútoku Moravy a Dunaja. Interiér je minimalistický a elegantný, čo ešte viac zvýrazňuje pozornosť na jedlo. 

„Obklopený vinohradmi s výhľadom na Dunaj a hrad Devín prepájame jedinečnú lokalitu s jedlom, vínom aj umením,“ píše reštaurácia na svojom webe. Ako už napovedali, ECK disponuje vínnou pivnicou s viac ako 8000 fľašami vína z celého sveta a ponúka degustačné večere s vinným párovaním. 

ECK Restaurant je výsledkom vízie a investície Patrika Tkáča, známeho slovenského podnikateľa a spolumajiteľa finančnej skupiny J&T. Jeho záujem o gastronómiu a víno sa teda prejavil v investícii do projektu, ktorý spája kulinárske umenie s kvalitnými vínom. 


Tri čiapky pre ďalších deväť reštaurácií

Za reštauráciou ECK nasleduje skupina ďalších skvelých podnikov, ktoré od odborníkov získali po tri čiapky. V rebríčku sa objavili reštaurácie naprieč celým Slovenskom:

  • Gašperov mlyn (Batizovce)
  • Irin (Bratislava)
  • BISTRIC Restaurant (Záhorská Bystrica)
  • Edomae Sushi Matsuki (Bratislava)
  • RIVERBANK Restaurant (Bratislava)
  • SEVEN Restaurant Café (Košice)
  • ARTE Restaurant (Svätý Jur)
  • Semillon Restaurant (Vráble)
  • ORIGIN (Lučenec)


Najnovšie v Bratislavskom kraji

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie zo zahraničia