Sledujete predpoveď počasia? Premenlivé počasie typické pre príchod jari môže potrápiť aj Bratislavu


Foto: Sledujete predpoveď počasia? Premenlivé počasie typické pre príchod jari môže potrápiť aj Bratislavu

Náhle a prudké zmeny počasia majú výrazný vplyv na ľudský organizmus, na množstvo ochorení a ich priebeh. V mesiacoch, ktoré sú typické častými zmenami počasia bol navyše dokázaný vyšší počet úrazov, úmrtí, výskytu depresií i samovrážd.

Aj keď tomu možno niektorí dôležitosť neprikladáme, aktuálne počasie jeho prudké zmeny a výkyvy pomerne výrazne ovplyvňujú naše telo, fyzické i emocionálne zdravie.

Otomto vplyve boli vypracované už viaceré vedecké štúdie z oblasti biometeorológie, ktoré existenciu mnohých súvislostí medzi atmosferickými podmienkami (počasím) a ľudským organizmom skutočne potvrdili.

Hodinovú aj dlhodobú predpoveď sa oplatí sledovať

Možno ste si už sami na sebe časom odpozorovali, aké počasie spôsobom na vás vplýva. Výrazný vplyv na naše telo majú najmä prudké zmeny, napríklad rýchle ochladenie o 10 a viac stupňov. Nie je to však len teplota vzduchu, ktorá ovplyvňuje našu fyzickú kondíciu a psychický stav.

Zavážiť môže aj súčinnosť ďalších faktorov, teda viacero atmosferických podmienok ako napríklad náhle zmeny barometrického tlaku, oblačnosť, dážď, búrka, vlhkosť či vietor. Preto sa mnohým z nás hodinová predpoveď počasia i počasie na 10 dní dopredu sledovať určite oplatí. 

Zdravotná nepohoda súvisiaca s výkyvmi počasia nie je len o virózach a bolestiach kĺbov, ale predstavuje oveľa širší zoznam zdravotných ťažkostí. Častejšie môžeme pociťovať napríklad únavu, bolesti hlavy, závraty, problémy cievneho systému a dýchacích ciest, žalúdočnú nevoľnosť a stratu chuti do jedla, alebo kožné problémy. 

Ochladí sa na východnom Slovensku? Informácia o tom, aké počasie Košice či ostatné oblasti očakávajú je pre mnohých dôležitá.

Prudké ochladenie a pokles teploty má za následok zvyšovanie krvného tlaku, zvýšenie rizika krvných zrazenín a infarktov. Pri studených frontoch sa navyše mení viskozita krvi a diabetici tak môžu mať väčšie problémy s kontrolou hladiny cukru v krvi.

Prudké ochladenie má negatívny vplyv aj na celkový imunitný systém, kedy častejšie bojujeme s nachladnutím, chrípkou a rôznymi virózami. Počas zamračených, chladných dní navyše ťažšie odolávame hnevu a negatívnym náladám.


Prekvapuje nás počasie Bratislava slnečným jarným počasím? Budeme sa ale cítiť zdravotne lepšie?
 
Jar je ročným obdobím, kedy sa predlžujú dni a narastá tak množstvo jasného denného svetla, čo môže mať za následok výraznejšie pociťovanie a ťažší priebeh migrén, ako aj bolesti hlavy. Vplyvom veľkého výskytu peľov v ovzduší sa výrazne prehlbujú aj problémy so zhoršeným dýchaním u alergikov.

Pri citlivejších jedincoch môže príchod jari a zmeny počasia paradoxne negatívne ovplyvniť aj psychický stav (je dokázané že neskorá jar a začiatok leta je obdobím najväčšieho výskytu samovrážd). 

Vysoké teploty a letné horúčavy neprajú ľuďom s nízkym tlakom, nakoľko vplyvom horúčav dochádza k ešte výraznejšiemu poklesu krvného tlaku, čo môže mať za následok náhle závraty. Horúce počasie spôsobuje problémy aj ľudom náchylnejším na ochorenie dýchacích ciest. 

Pozor na znečistenie ovzdušia

Problémy s dýchaním počas teplého počasia môžu mať mnohí z nás aj vplyvom výraznejšieho znečistenia ovzdušia vo väčších mestách a priemyselne zaťažených oblastiach. Pokles atmosferického tlaku (ktorý sledujeme najmä v lete pri výrazne teplom počasí) má za následok klesanie nášho krvného tlaku.

Tesne pred búrkou dochádza k ešte prudkejšiemu poklesu barometrického tlaku, ktorý spôsobuje opuch mäkkých tkanív, vyvoláva bolesti hlavy a kĺbov. Pri zmenách tlaku vedia mnohých výrazne potrápiť aj prínosové dutiny. 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu