Nájde Bombic útočisko v Bruseli? Nová europoslankyňa za Smer ho nevylučuje ako svojho asistenta


Foto: Nájde Bombic útočisko v Bruseli? Nová europoslankyňa za Smer ho nevylučuje ako svojho asistenta Foto: FB Judita Laššáková / Ministerstvo vnútra

Naberie kariéra stíhaného extrémistu Daniela Bombica nový smer? Nie je vylúčené, že útočisko nakoniec nájde v Bruseli. Novozvolená europoslankyňa za Smer Judita Laššáková totiž nevylučuje, že ho zamestná ako svojho asistenta.

„Dali ste mi dobrý nápad, určite o tom pouvažujem,“ odpovedala na novinársku otázku na tlačovej konferencii Smeru, kde budúci europoslanci a europoslankyne za túto stranu hodnotili víkendové európske voľby.

Kto je Judita Laššáková?

S Danielom Bombicom novú europoslankyňu nespájajú len aktivity okolo strany Smer, ale aj to, že obaja pôsobia na konšpiračnej scéne. Laššáková vystupuje na sociálnych sieťach, kde má množstvo priaznivcov. Zrejme aj to jej pomohlo k úspechu v tohtoročných európskych voľbách.

V roku 2022 pritom kandidovala do nitrianskeho krajského zastupiteľstva, získala však len niečo cez 2500 hlasov. Judita Laššáková už ale disponuje skúsenosťami z európskeho parlamentu - robila asistentku europoslancovi za ĽSNS Miroslavovi Radačovskému, ktorému v minulosti našli v aute zbrane a drogy, a v europarlamente sa zviditeľnil predovšetkým vypustením živej holubice v rokovacej sále.

Laššáková vystupovala s Bombicom na video platforme Youtube. V streamoch tam spoločne s extrémistom, na ktorého je vydaný zatykač, privítali napríklad premiéra Roberta Fica, alebo ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Keď prednedávnom Bombic prišiel o svoj kanál na Youtube, Laššáková mu dala k dispozícii svoj kanál a práve tam odvysielali diskusiu s Erikom Kaliňákom, ktorý taktiž uspel v eurovoľbách, a vedúcim úradu vlády Jurajom Gedrom.


„Vypínanie webov bola pre mnohých zábava, hoci sa to dialo bez súdneho rozhodnutia. Dnes platforma Youtube vypla ďalší kanál. Nebudem špekulovať o tom, kto za vypnutím stojí. Ani o tom, či súkromná spoločnosť môže urobiť takýto ťah,“ okomentovala Laššáková vypnutie Bombicovho kanála na videoplatforme.

Môže trestne stíhaná osoba pracovať v europarlamente?

Každý europoslanec môže mať viacero asistentov. Prvou skupinou sú akreditovaní asistenti, ktorí pracujú priamo v priestoroch europarlamentu. Druhou skupinou sú miestni asistenti, tí po uzatvorení pracovnej zmluvy s poslancami, pôsobia v krajine odkiaľ europoslanec pochádza.

Okrem asistentov europoslanci môžu spolupracovať s poskytovateľmi služieb a s osobami poverenými na výkon platieb - tie sa starajú o daňové otázky spojené s výkonom mandátu.

Napriek tomu, že Bombica stíha polícia a je na neho vydaný zatykač, asistentom europoslankyne by sa mohol stať. Problém by mal len v prípade odsúdenia. Dovtedy sa však na neho právo pozerá ako na nevinného a nemá teda zatiaľ ani záznam v registri trestov.

Podporte nezávislé spravodajstvo a získajte web bez reklám.

Podporiť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: