Ceny bytov klesli v polovici slovenských krajov. Najviac v Bratislave a okolí


Foto: Ceny bytov klesli v polovici slovenských krajov. Najviac v Bratislave a okolí Foto: BSK

Chcete kúpiť byt, či dom? V Bratislavskom kraji sa vám to teraz určite oplatí viac ako minulý rok. Práve hlavné mesto a jeho okolie zaznamenali najvyšší pokles cien bytov v medziročnom porovnaní. Za nové nehnuteľnosti zaplatíte o 9 percent menej, za staršie o 8 percent. Aktuálne údaje zverejnil Štatistický úrad SR.

Celkovo tak oba druhy nehnuteľností kúpite v hlavnom meste a okolí v priemere o 8,4 percenta lacnejšie, ako v priebehu minulého roka. „Spomedzi 4 krajov s poklesoch vo všetkých segmentoch najvýraznejšie zlacnenie zaznamenal Bratislavský kraj, v ktorom ceny starších bytov medziročne klesli o 8 %  a nové o 9 %. Ide o región s vysokým podielom na celom trhu predajov,“ uvádza štatistický úrad.


Zdroj: Štatistický úrad SR



Ceny medziročne výraznejšie klesli aj v Trenčianskom, Prešovskom a Nitrianskom kraji. Na Považí v okolí Trenčína dokonca kúpite novú nehnuteľnosť v priemere o 11 percent lacnejšie. Naopak viac zaplatíte v Trnavskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji, kde išli hore staršie domy a byty.

Zaujímavý vývoj zaznamenali v Žilinskom kraji. „Jediným krajom, kde sa prejavili protichodné medziročné trendy vývoja pri starých a nových nehnuteľnostiach bol Žilinský kraj. Nové byty mierne zlacneli (o takmer -6%), ale pri existujúce nehnuteľnostiach ceny o 6 % stúpli.“ Ak teda chcete tento rok kúpiť v Žiline byt a ušetriť, oplatí sa pozrieť aj na novostavby.

Ceny klesajú aj v celoslovenskom porovnaní. Všetky druhy nehnuteľností išli cenovo dole o takmer 3 percentá. Ako však štatistický úrad upozorňuje, dlhodobo cena bývania na Slovensku stúpa. „V dlhodobom porovnaní (v porovnaní s priemerom roka 2010 - bázický index) boli v 1. štvrťroku 2024 ceny nehnuteľností vyššie o 80%.“

Podporte nezávislé spravodajstvo a získajte web bez reklám.

Podporiť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: