VIDEO: Čo to piští na Gessayovej? Záhada Petržalského strašidla odhalená!


Foto: VIDEO: Čo to piští na Gessayovej? Záhada Petržalského strašidla odhalená! Foto: Google Maps

Obyvateľov Petržalky v noci prekvapil naozaj zvláštny zvuk. Žeby na sídlisku strašilo? „Ahojte, na Gessayovej ulici už pár nocí zo stromu čosi piští. Široko-ďaleko sa to ozýva. Čo to môže byť?“ pýta sa Miloš na sociálnom médiu. Petržalské strašidlo v skutočnosti vôbec také strašné nebolo. 

Milošovu expedíciu si všimli aj susedia. „Tak to vy ste tam včera svietil s tou baterkou tak dlho,“ napísala Mirka a prezradila, že v miestnych stromoch sa zabývali sovičky. 



„Na základe vami opísaných prejavov môže ísť o myšiarku ušatú, ktorá zvykne hniezdiť aj v mestských parkoch a na sídliskách. K pískaniu by som uviedol, že ide o mláďatá, ktoré sa týmto spôsobom dorozumievajú so svojimi rodičmi a komunikujú s nimi,“ vysvetľuje hovorca Petržalky Dávid Pavlík. 

Mláďatá myšiarky sú podľa neho už o tomto čase vyrastené a opúšťajú svoje hviezda. Preto sa nachádzajú v okolitých stromoch. Na Slovensku sa nachádza 2500 až 3000 hniezdnych párov myšiarky ušatej a spoločenská hodnota jedinca bola vyčíslená na tisíc eur, vysvetľuje Pavlík.

„Sovičky už pred 15 rokmi mi spríjemňovali noci, keď som sa učil na skúšky. Odvtedy mi vždy pripomínajú, že je tu jar,“ napísal jeden z obyvateľov.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: