Bezpečnostná rada: Gašpar povedal, ako to bolo s vymazaním atentátnikovho účtu


Foto: Bezpečnostná rada: Gašpar povedal, ako to bolo s vymazaním atentátnikovho účtu Foto: Facebook/Úrad vlády SR

Polícia aktuálne realizuje 48 prípadov schvaľovania trestného činu, nenávistných prejavov či vyhrážania sa politickým predstaviteľom. Ide o predstaviteľov koalície aj opozície. „Viacerým ústavným činiteľom bola poskytnutá osobná ochrana. Aj predsedovi jednej z opozičných strán,“ informoval na tlačovej konferencii minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). 

S najväčšou pravdepodobnosťou ide o predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku, ktorý nedávno podal trestné oznámenie pre nebezpečné vyhrážanie sa jemu, jeho manželke a maloletej dcére. Vláda má v krátkom čase predstaviť súbor zákonných a technických opatrení týkajúcich sa bezpečnosti. 

Ako to bolo s Facebookom atentátnika?

Poverený riaditeľ SIS Pavol Gašpar informoval, že aj keď spoločnosť Meta zmazala účet atentátnika, ich vyjadrenie z nedele stále platí. „Vymazanie účtu spoločnosťou Meta nemá žiadny vplyv na zásah do účtu tohto páchateľa, ktorý sme spomínali my,“ povedal Gašpar a situáciu ďalej objasnil minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Meta účet vymazala večer 15. mája, teda v deň atentátu. „Podľa dokumentu, ktorý máme my, po tlačovej konferencii ministra vnútra vymazali účet. Tá tlačová konferencia bola na druhý deň. My sme hovorili o manipulácii s účtom tesne po zadržaní,“ povedal Kaliňák a zároveň dodáva, že facebookový účet páchateľa nie je jedinou indíciou, že nemuselo ísť o osamelého vlka.


Bezpečnostnej rady a tlačovej konferencie sa zúčastnil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Vo vyhlásení vyznal médiá a verejnosť na zdržanlivosť. „Môžem občanom povedať, že všetky štátne orgány, ktoré zodpovedajú za bezpečnosť v tejto krajine, si plne uvedomujú situáciu v ktorej sa nachádzame,“ povedal a krátko po vyhlásení odišiel bez možnosti novinárov pýtať sa otázky.



Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: