FOTO: Muž z Dunajskej Stredy nelegálne uskladnil pri Bratislave 200-tisíc ton odpadu, chcel si vyrobiť pretekársku dráhu


FOTO: Muž z Dunajskej Stredy nelegálne uskladnil pri Bratislave 200-tisíc ton odpadu, chcel si vyrobiť pretekársku dráhu
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Polícia SR – Trnavský kraj

Bratislavská enviropolícia sa zaoberá prípadom obrovskej nelegálnej skládky odpadov, ktorá vyrástla v katastrálnom území obce Most pri Bratislave v seneckom okrese. Vytvoriť ju mal D. V. z okresu Dunajská Streda, ktorý tu podľa polície bez súhlasu vlastníkov a bez povolenia uložil do zeme a na povrch zeme skoro 180-tisíc ton rôzneho odpadu. 

Obvinená osoba v rámci občianskeho projektu na využitie environmentálnej záťaže na voľnočasové aktivity za účelom jazdy terénnych vozidiel nabádala prostredníctvom sociálnej sieti občanov, aby na predmetnú nelegálnu skládku vozili odpad,“ vysvetlili trnavskí krajskí policajti. Obvinený si tu tak pravdepodobne chcel z kopy odpadkov vytvoriť pretekársku dráhu. 


Galéria: 4 fotky

Na ploche viac ako 74-tisíc metrov štvorcových v areáli nelegálnej skládky, ktorú neoficiálne prezývajú „Studené“, sa postupne nazbieralo množstvo betónu, tehál, škridiel, obkladového materiálu a keramiky, nechýbala zemina a kamenivo, výkopová zemina, zmiešané sutiny zo stavieb a demolácií či biologicky rozložiteľný odpad. Časť odpadkov bola zakopaná do zeme, iná bola pomocou stavebnej mechanizácie zakrytá pod iným odpadom. 

Obvinený mal navyše konať bez vedomia či súhlasu majiteľov pozemkov, ako aj príslušných orgánov štátnej správy odpadového hospodárstva. Rozsah tejto nelegálnej aktivity bol vyčíslený na viac než 4 milióny eur. 

Ide pritom o toho istého muža, ktorý bol už v roku 2023 právoplatne odsúdený za podobný trestný čin, dokonca v rozsahu až 9,9 milióna eur. Vtedy dostal od súdu podmienku. Je preto možné, že tentokrát bude jeho trest prísnejší. Ako upozorňuje polícia, nevhodné zaobchádzanie s odpadmi vo veľkom rozsahu môže byť potrestané odňatím slobody až na osem rokov. Takýmto konaním totiž dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti aj jednotlivcov. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu