Zamestnanci RTVS plánujú protest. Do práce prídu v čiernom, natočili video


Foto: Zamestnanci RTVS plánujú protest. Do práce prídu v čiernom, natočili video Foto: Facebook/Kristína Chrenková

Zamestnanci RTVS ohlásili nezvyčajný protest. Zajtra, vo štvrtok 25. apríla prídu do práce v čiernom oblečení. Reagujú tak na schválenie novely ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej na stredajšom rokovaní vlády. 


„Ak politici ovládnu verejnoprávne médiá, spravia si z RTVS slúžku svojej moci a záujmov, obávame sa, že už nebudeme vedieť zaručiť objektivitu, nezávislosť a pravdivosť, ktorú nám stanovuje nielen zákon a etické kódexy, ale predovšetkým naša morálka,“ píše na sociálnej sieti redaktorka zahraničnej redakcie Rádia Slovensko Kristína Chrenková.


Zamestnanci RTVS tiež natočili video, vyjadrujúce podporu verejnoprávnej inštitúcii. Vystupujú v ňom moderátori, redaktori, technici. „Bojíme sa, že kvalifikovaných zamestnancov a vedúcich nahradia ľudia poplatní vláde, že nebudeme tvoriť v slobodnej atmosfére a nebudeme sa môcť slobodne ozvať bez strachu, že prídeme o svoje miesta,“ dodáva Chrenková.


Šimkovičovej novela prešla ešte pred schválením na vláde úpravami, pre výhrady Hlasu-SD. Kým pôvodne to mala byť Slovenská televízia a rozhlas (STaR), zmenený návrh hovorí o STVR. Namiesto Programovej rady, ktorá mala kontrolovať dodržiavanie verejnoprávnosti, vznikne Etická komisia. Tá má vydávať stanoviská k dodržiavaniu štatútu. Jej členmi nemôžu byť ľudia z občianskeho sektora. Nominovať ich bude cirkev, Matica slovenská, SAV, samosprávy či zdravotne postihnutí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu