Kocúrkovo na ružinovských Trávnikoch. Chodníky patria po novom autám, chodci majú chodiť po ceste


Foto: Kocúrkovo na ružinovských Trávnikoch. Chodníky patria po novom autám, chodci majú chodiť po ceste Foto: FB Ružinov - ECHO Ružinovčanov

Autá parkujúce priamo na chodníku tak, že chodci majú problém prejsť. Inde ako na ružinovských Trávnikoch by si možno na podobnú situáciu posvietila mestská polícia. V Ružinove na Astrovej ulici v takzvaných vnútroblokoch však parkovanie na chodníku povoľujú biele čiary, a to tak, že vyznačené miesto, kde môžte zanechať vozidlo, zaberá takmer celý chodník.

Táto zmena neunikla pozornosti miestnych a viacerí sa pozastavili nad tým, že chodcov autá vytláčajú ešte aj z chodníka. „Aj v iných častiach Ružinova nechali toľko miesta chodcom?“ Pýta sa na sociálnej sieti pani Zuzana. Preto sme sa o nové značenie na Astrovej ulici zaujímali priamo ružinovskej radnici.

„Vnútrobloky sú značkami označené ako obytné zóny, a chodci tam teda môžu používať cestu v celej jej šírke. Autá ich nesmú nijako ohroziť a jazdiť môžu rýchlosťou nanajvýš 20 km/hod. Ak je to nevyhnutné, vodič musí zastať a dať prednosť chodcom,“ odpovedá Adela Vavrušová z komunukačného oddelenia mestskej časti Ružinov. Chodci a to vrátane tých, ktorí tlačia napríklad kočík, alebo používajú pomocnú opierku pre chôdzu sa teda nemusia obmedzovať na úzky priestor medzi autami a krajom chodníka a pokojne môžu využiť cestu.

Nie všetkým sa toto opatrenie pozdáva. Napríklad pán Mário argumentuje, že pohyb po ceste nemusí byť bezpečný. „Neviem si predstaviť dlhšie kočíkovať po ceste, keďže autá tam lietajú ako blázni niekedy. Ešte k tomu do zákruty. Myslím si, že väčšina vodičov túto znalosť nemá a nehodlám to riskovať. A po novom to teda vyzerá, že sa už ani po chodníku nezmestíme.“


Vodiči by v každom prípade mali pri vjazde do tejto lokality rešpektovať dopravnú značku označujúcu obytnú zónu, ktorá určuje prednosť chodcov na vozovke a súčasne obmedzuje maximálnu rýchlosť na 20 km/h. Zníženie počtu prechádzajúcich vozidiel, a teda zníženie aj prípadného ohrozenia chodcov, si samospráva sľubuje od zavedenia výhradného parkovania len pre rezidentov. „V tomto úseku bude po zavedení regulácie výrazne nižší pohyb vozidiel, keďže tam budú parkovať výlučne rezidenti a vozidlá nebudú prechádzať úsekom niekoľkokrát po sebe v snahe nájsť parkovacie miesta,“ doplnila Adela Vavrušová. Vozidlá, ktoré nepatria miestnym budú môcť v obytnej zóne stáť len na nevyhnutný čas, ktorý vyhláška určuje na niekoľko minút.

Pohyb chodcov by mal v budúcnosti uľahčiť plynulý prechod medzi chodníkom a cestou, teda aby im neprekážal obrubník. Ten môže byť napríklad pre starších chodcov, s chodiacou pomôckou na kolieskach, neprekonateľným problémom. Samospráva preto avizuje stavebné úpravy, ich termín však zatiaľ nezverejnila.

Zdroj: FB Ružinov - ECHO Ružinovčanov



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu