Petržalský panelák zabodoval v súťaži o najlepšiu enviro fotku


Foto: Petržalský panelák zabodoval v súťaži o najlepšiu enviro fotku Foto: Mladí reportéri pre životné prostredie

Nie je panelák ako panelák. O Petržalke toto konštatovanie platí o to viac, že na najväčšom slovenskom sídlisku je koncentrácia panelových domov vyššia ako inde. Práve jeden z panelákov v Petržalke sa stal inšpiráciou vo fotografickej súťaži Mladých reportérov 2024.

Autorkou fotografie, ktorá vyhrala národné kolo súťaže, je 18 ročná študentka Júlia Noščáková. Fotka na prvý pohľad vyzerá zdanlivo jednoducho až banálne: priečelie klasického petržalského paneláku s množstvom okien a balkónov. Na fotke je dôležitý práve rozdiel ako k svojmu balkónu pristupujú obyvatelia paneláku.

„Všetci, čo bývajú v panelákoch, vedia, ako veľmi sa dokážu prehriať. Aj preto si mnohí obyvatelia montujú do svojich príbytkov klimatizáciu. Víťazná fotografia sa volá Lepšie riešenie a zachytáva časť paneláku, na ktorom je niekoľko okien a balkónov. Medzi nimi je namontovaná klimatizácia a o poschodie nižšie je balkón, ktorý obyvatelia ozdobili kvetmi a zazelenili,“ píše o víťaznej fotke stránka petržalskej samosprávy. Balkón s kvetmi je lepší nielen preto, že byt ochladzuje, ale aj čistí vzduch. Ak si na balkóne zriadite malú domácu záhradu, tak je to pre ekológiu určite lepšie riešenie, ako montovať energeticky náročnú klimatizáciu.


Fotografia „Lepšie riešenie“ študentky Júlie Noščákovej bude Slovensko reprezentovať na medzinárodnom kole súťaže mladých reportérov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu