More z oblakov sa dnes objavilo nad Bratislavou. Zaujímavý úkaz doteraz nemá vysvetlenie


Foto: More z oblakov sa dnes objavilo nad Bratislavou. Zaujímavý úkaz doteraz nemá vysvetlenie Foto: imeteo.sk

Zaujímavé meteorologické divadlo mohli dnes sledovať obyvatelia Bratislavy. Nad mestom sa totiž medzi 12 a 13 hodinou objavili oblaky typu Asperitas, ktoré pripomínajú zvlnené more.

„Oblaky typu Asperitas sú veľmi vzácne a možno povedať, že dokonca jedny z najvzácnejších typov oblačnosti na svete. Ich vznik je tak trochu stále záhadou, pretože doteraz nie je odborníkmi jednoznačne vysvetlený,“ upozorňuje portál imeteo.sk.

Ďalšou zaujímavosťou je, že oblaky tohto typu boli do Medzinárodného atlasu oblakov WMO (svetovej meteorologickej organizácie) zaradené len v roku 2015, čím sa Asperitas stali novým druhom oblakov za viac ako 50 rokov.

„Asperitas je výrazná, ale pomerne zriedkavá oblačnosť, ktorá má vzhľad vlniacich sa vĺn. Tieto vlnovité štruktúry sa tvoria na spodnej strane oblaku, takže pri pohľade zospodu vyzerá ako vlniaca sa morská hladina,“ pokračuje portál imeteo.sk s tým, že táto oblačnosť väčšinou zrážky neprináša. Oblaky tiež mávajú rôzne odtiene sivej, čo záleží na tom, ako nimi prenikajú slnečné lúče.

Odborníci doteraz presne nezistili, ako oblaky typu Asperitas vznikajú. „Spôsob, akým sa oblaky Asperitas tvoria, je do istej miery záhadou, napriek tomu existuje medzi odborníkmi veľa diskusií o tom, ako vznikajú oblaky podobné vlnám. Predpokladá sa, že ich výskyt súvisí s následkami konvektívnych búrok, hoci na druhej strany boli Asperitas pozorované aj v relatívne pokojnom prostredí,“ uzatvára portál imeteo.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu