FOTO: Ak chcete v Bratislave navštíviť malebnú Kochovu záhradu, urobte tak čím skôr. Od jesene ju znova zatvoria


FOTO: Ak chcete v Bratislave navštíviť malebnú Kochovu záhradu, urobte tak čím skôr. Od jesene ju znova zatvoria
Galéria: 8 fotiek
Foto: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Klenot, o ktorom mnohí obyvatelia hlavného mesta možno ani netušia. Aj tak by sa dala charakterizovať Kochova záhrada nachádzajúca sa v bratislavskom Starom meste neďaleko hradu. Oáza zelene, pokoja, lavičiek, spletitých chodníkov, či záhradných sôch a zaujímavých architektonických prvkov bola dlhé roky neprístupná. To sa zmenilo počas tohtoročného Dňa Zeme (22.4.), kedy magistrát oznámil, že práve od tohto termínu je Kochova záhrada dočasne pre verejnosť otvorená. Malo by to tak byť minimálne do jesene, kedy sa chystá komplexná rekonštrukcia historického zákutia.

„Odkedy sme túto národnú kultúrnu pamiatku získali do vlastníctva, neustále pracujeme na jej obnovení. Roky neprístupný a neudržiavaný areál sme vyčistili, doplnili o mobiliár v podobe bratislavských lavičiek, vykonali bezpečnostné orezy starých stromov a pridali sme bezpečnostnú kameru napojenú na Mestskú políciu,“ pridáva na sociálnej sieti podrobnosti hlavné mesto. Rozsiahlu obnovu realizovalo mesto už pred tohtoročným otvorením záhrady - zrekonštruovali schodiská a oporné múry, opravili podstavce sôch, vyčistili chodníky a odviezli vyzbieraný odpad.

Pre verejnosť je Kochova záhrada aktuálne otvorená počas pracovného týždňa v čase od 14 - 20 hodiny a cez víkendy od 11 do 20 hodiny. Malebné miesto ako určené na oddych nájdete v blízkosti Kochovho sanatória na Partizánskej ulici.


Zdroj: Google Maps


„Kochova záhrada vznikla v rozmedzí rokov 1932 – 1935 a bola súčasťou súkromného chirurgicko-ortopedického zariadenia, ktoré založil lekár Karol Koch. V minulosti slúžila len pacientkam a pacientom, dnes ju opäť dočasne sprístupňujeme pre všetkých. Podobu sanatória navrhli architekti Dušan Jurkovič a Jindřich Merganc a za výsadbou zelene v záhrade stojí známy slovenský botanik a záhradník Arboréta v Tesárskych Mlyňanoch, Jozef Mišák,“ informuje hlavné mesto.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu