Slovenský futbalový zväz zaplavila vlna rasistických komentárov. Slovákom vadí černoch v národnom drese


Foto: Slovenský futbalový zväz zaplavila vlna rasistických komentárov. Slovákom vadí černoch v národnom drese Foto: iStock, Instagram/ sfzofficial

Slovenskí reprezentanti sa na tohtoročnom Eure v Mníchove predvedú v nových dresoch. „V Mníchove slávnostne predstavili kolekciu slovenských dresov na Euro2024. Čo poviete, prinesú na ME šťastie?“ píše Slovenský futbalový zväz (SFZ).  Zatiaľ, čo niektorých fanúšikov futbalu pobúrilo „zlé a až príliš jednoduché spracovanie” našej futbalovej rovnošaty, iní našli problém niekde úplne inde.

Futbal ich nezaujíma, centrom pozornosti sa stal černoch v slovenskom drese

V promo videu, ktoré SFZ zverejnil na svojom Instagrame, sa našincom nepozdáva muž čiernej pleti, ktorý si na seba obliekol dres našej reprezentácie. „Ten v bielom drese je typický slovenský občan,“ poznamenal ironicky jeden z komentujúcich. Našli sa však aj takí, ktorí si pri poznámkach s rasistickým podtónom servítku pred ústa rozhodne nekládli. Komentujúcim, ktorí poukazujú na farbu pleti modela v slovenskom drese neváhali oponovať. „Tá tvoja reakcia je typická slovenská. Chalan môže byť väčší Slovák ako ty. Bože, ľudia, žijeme v roku 2024…“ odkázal mu ďalší z komentujúcich.

„Kontaktoval som Nike a navrhol som im, že keď bude promo dresov pre Nigériu, tak rád prídem zopakovať... zadarmo,“ komentoval ďalší z fanúšikov. Tisícku lajkov si vyslúžil aj komentár „Čavo v bielom je rodený Slovák,” pod ktorým sa rozvírila ďalšia vášnivá debata. 


Podľa komentujúcich by sa Jánošík za tento krok zväzu obracal v hrobe. Niektorí dokonca vyzývajú africké krajiny, aby si ich dresy obliekli Slovania. „Ak budú africké krajiny predvádzať ich dresy, ktoré budú mať oblečení Slovania, tak sa môžeme baviť o tolerancii… Žiaľ, zatiaľ to vidím iba ako neustály tlak na bielych. Ako keby Slováci nemali hrdosť. Tak nás je málo a toto si necháme?“ pýta sa ďalšia z komentujúcich.

Futbalový zväz rasizmus odmieta

Hovorca SFZ v tom má jasno. Na naše otázky k búrlivej diskusii pod príspevkom zväzu však odpovedal stroho. „Akýkoľvek prejav rasizmu je pre SFZ aj pre mňa osobne neakceptovateľný,“ odkázal Juraj Čurný, hovorca zväzu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu