Most Apollo oslavuje tento rok desiate výročie


Foto: Most Apollo oslavuje tento rok desiate výročie

Bratislava, 15. apríla 2015 - Piaty most cez Dunaj a zároveň nová dominanta Bratislavy – Most Apollo - si v roku 2015 pripomína desiate výročie svojho uvedenia do prevádzky. Most pomáha najmä odľahčiť dopravu na susednom Prístavnom moste, ktorý intenzívne využívajú vodiči z celého Slovenska, nielen Bratislavčania. V súčasnosti prejde denne po moste Apollo približne 46.000 vozidiel.

Výstavba Mosta Apollo vytvorila podmienky na rozvoj okolitého územia, skvalitnila dopravu medzi mestskou časťou Ružinov a najväčším sídliskom Petržalka s približne 100.000 obyvateľmi. Rovnako je významné aj to, že vďaka výstavbe piateho mosta cez Dunaj je možné vyhradiť Starý most (na ktorom stavebné práce nonstop pokračujú) na ekologickú hromadnú dopravu a nemotorovú dopravu,“ povedala bratislavská hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová s tým, že v prípade havárie na Prístavnom moste je Most Apollo jeho plnohodnotnou obchádzkou.

Hlavná dopravná inžinierka doplnila, že Most Apollo má podmienky aj na zavedenie trolejbusovej dopravy. Vyžiadalo by si to však samozrejme aj ďalšie investície. Na moste je lávka pre peších, lávka pre cyklistov a výťahy, ktorých časť je momentálne v oprave, nakoľko boli v havarijnom stave. V rokoch 1994 až 2005 rozvojom Bratislavy ako hlavného mesta SR počet osobných áut a prejazd nákladnej automobilovej dopravy tak vzrástol, že sa to odrazilo na intenzite dopravy vo vnútri mesta a aj na jeho vtedajších štyroch mostoch. Sprevádzkovanie piateho mosta cez Dunaj pomohlo najmä obyvateľom najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka - majú tak ďalšiu možnosť ako sa dopraviť do mestských častí Ružinov a Staré Mesto.

Investorom výstavby Mosta Apollo bola spoločnosť Metro Bratislava, projektantmi Dopravoprojekt a Pio Keramoprojekt Trenčín. Príprava stavby mosta sa začala v roku 1998. Most Apollo získal cenu európskej Asociácie oceľových konštrukcií v roku 2005 a cenu Americkej spoločnosti pre technické inžinierstvo OPAL Awards v roku 2006. Do pamäti domácej a zahraničnej verejnosti sa Most Apollo zapísal veľkou technickou udalosťou - otáčaním konštrukcie mosta a podpornej konštrukcie s hmotnosťou asi 8-tisíc ton.

Technické parametre mosta Apollo:

Celková dĺžka premostenia, vrátane estakád: 854 m
Dĺžka hlavného mostného objektu: 517 m
Rozpätie hlavného poľa mosta (oceľového oblúka): 231 m
Dĺžka oceľovej konštrukcie nad Dunajom: 294 m
Výška oblúka mosta: 36 m

Z histórie výstavby mosta Apollo:

17. 12. 2002 – položenie základného kameňa výstavby
02. 02. 2003 – oficiálny začiatok výstavby
21. 06. 2004 – betonáž posledného piliera (č.10) v Dunaji
03. 09. 2004 – skončil sa presun hlavnej mostnej konštrukcie na pilier
17. 09. 2004 – hlavný mostný objekt s oceľovou konštrukciou sa začal nasúvať na súlodie pomocou lanových zdvihákov
13. - 16. 6. 2005 – statická a dynamická záťažová skúška
30. 06. 2005 -  mestské zastupiteľstvo na základe výsledkov ankety rozhodlo o pomenovaní mosta na most Apollo
04. 09. 2005 – slávnostné otvorenie mosta po 31 mesiacoch a 2 dňoch výstavby


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu