Fico Šimkovičovej: Je mi ľúto, že takto po vás idú. Sú to duchovní bezdomovci. Riaditeľka SNG ide na koberček


Foto: Fico Šimkovičovej: Je mi ľúto, že takto po vás idú. Sú to duchovní bezdomovci. Riaditeľka SNG ide na koberček Foto: Úrad vlády

O novele zákona o RTVS z dielne Martiny Šimkovičovej (SNS) bude vláda rokovať v stredu. Na tlačovej konferencii to potvrdil premiér Robert Fico (Smer-SD). Šimkovičovej iniciatívu plne podporuje a tvrdí, že zmena zákona je pre neobjektívnosť RTVS potrebná. Verejnoprávna televízia podľa premiéra s vládou vedie súboj. 


„RTVS porušuje ľudské práva ľudí, pretože majú právo na prístup k objektívnym informáciám,“ vraví. Fico pred novinármi tvrdil, že jej súčasný riaditeľ Ľuboš Machaj bol zvolený na pokyn Igora Matoviča. „Pán Machaj tiež vznikol zvláštne a vtedy ste boli všetci ticho,“ povedal.

„Pani ministerka budete musieť strpieť, že súboj o tento zákon bude nejaký čas dominovať v mediálnom priestore a bude prekrývať aj iné veci, ktoré robíte,“ hovorí Fico a zákon porovnáva s novelou Trestného zákona, ktorá v čase jej schvaľovania v médiách dominovala. 


Ministerky Šimkovičovej sa zastal a polemizoval nad tým, či je kultúrne, ak umelci používajú vulgarizmy. Ďalej tvrdil, že ministerstvo robí slovenskú národnú kultúru a nie kultúru transsexuálov, ktorú označil za „kultúru zvrhlosti“. Šimkovičovej kritici si podľa neho vybrali „ženu ako terč“ a označil ich za „duchovných bezdomovcov“. Premiér hneď po svojom vyhlásení odišiel. „Pre mňa ako pre ženu sú povzbudivé slová mimoriadne dôležité,“ povedala Šimkovičová po jeho odchode. 

Ministerka volá riaditeľku SNG na koberček

Šimkovičová sa má stretnúť s riaditeľkou Slovenskej národnej galérie Alexandrou Kusou, aby vysvetlila svoju „protislovenskú aktivitu“ na Bienále v Benátkach. Súčasťou výstavy bol protest a verejná kritika postupov Šimkovičovej rezortu. Na podujatie vyčlenili 200-tisíc eur a ministerka sa vyhráža, že v prípade protiústavnosti im financie stopne. 

Na tlačovej konferencii vystúpil aj generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala. Dementoval tvrdenia, že by mal byť novým riaditeľom RTVS a označil ich za hoax. Okrem toho odmietol, že by sa ministerstvo chystalo zoštátniť kaštieľ v Budmericiach. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu