Zomrel architekt Ján Bahna. Ktoré jeho stavby zmenili Bratislavu?


Foto: Zomrel architekt Ján Bahna. Ktoré jeho stavby zmenili Bratislavu? Foto: www.webumenia.sk

Rodák z Pukanca (1944) patrí medzi najvýznamnejších architektov druhej polovice 20. storočia. Od roku 1971 pracoval Ján Bahna v Štátnom projektovom ústave obchodu a práve počas tohto obdobia spolupracoval na viacerých dielach, ktoré neskôr obyvatelia hlavného mesta navštevovali a navštevujú každý deň.

Dom odievania dokončený v roku 1985 patrí medzi bratislavské architektonické ikony. Výrazná stavba na Námestí SNP hneď vedľa ministerstva kultúry aktuálne prechádza výraznou rekonštrukciou. Tá však so sebou priniesla aj odstránenie pôvodnej fasády objektu spojeného s obchodným domom Dunaj, a tak sa zdá, že dielo skôr zaniká.

Ján Bahna vytvoril aj projekt obchodného domu v Ružinove, či bánk v Žiline a Čadci. Za projekt VÚB banky na Mlynských nivách v hlavnom meste z roku 1996 získal významnú architektonickú cenu Dušana Jurkoviča.


Stránka Register modernej architektúry uvádza, že „jeho prvé práce sú zviazané s neskorou modernou, neskôr, ako prvý na Slovensku uplatnil vo svojich dielach myšlienky postmodernizmu.“

Zdroj: Wikipedia




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu