Bratislava cez víkend ožije oslavami mesta. Novinkou je 24 otvorených budov, do ktorých sa bežne nedostanete


Foto: Bratislava cez víkend ožije oslavami mesta. Novinkou je 24 otvorených budov, do ktorých sa bežne nedostanete Foto: Dominika Bolgáčová/Múzeum mesta BratislavyM

V uliciach hlavného mesta bude cez víkend rušnejšie než obvykle. Budú sa konať Bratislavské mestské dni, počas ktorých otvoria brány rôzne mestské organizácie a budovy, do ktorých sa inokedy možno nedostanete. Ide o celomestský festival, počas ktorého je pripravených množstvo podujatí pre verejnosť v rôznych častiach mesta. Každoročne ich otvára symbolické odpečatenie brán a sprístupnenie Primaciálneho paláca. 

Bratislavské mestské dni sa konajú počas soboty a nedele na území celej Bratislavy aj vďaka zapojeniu mestských častí a mestských organizácií. Mestské lesy okrem Lesníckych dní na Partizánskej lúke pripravujú v sobotu grilovačku v Hájovni Krasňany. Devín a Záhorská Bystrica pozývajú na jarnú knižnú burzu a Dúbravka na detské divadielko. Vajnory v sobotu otvoria cyklistickú sezónu a v Karlovej Vsi sa cez víkend koná festival Svetový deň cirkusu. Lamač sa zapojí do Víkendu otvorených budov sprístupnením Kaplnky sv. Rozálie.

Tento rok si organizátori pre návštevníkov pripravili aj novinku – Víkend otvorených budov. Budete mať možnosť nazrieť do 24 historických budov či zaujímavých bratislavských priestorov. V ponuke prehliadok je bratislavské krematórium, Klarisky, Slavín, YMCA, Stará i Nová tržnica, Albrechtov i Rómerov dom, zákulisie Divadla P. O. Hviezdoslava, historické priestory na Bielej 6 a mnohé ďalšie.

Hudobný program Bratislavských mestských dní bude pestrý - vystúpia Tata Bojs, Gramophon Brothers, Orchester Jeana Valjeana, Hudba ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Hudba Hradní stráže a Policie České republiky, Tamara Kramar aj žiačky a žiaci bratislavských ZUŠ. Na Silent disco v Klariskách paralelne zahrajú DJi Signate a Matey, na nádvorí Bielej 6 v rámci warm-up vystúpi DJ Raylab.

Počasie narušilo plány

Akcia na Račianskom mýte, ktorú mal sprevádzať pestrý kultúrny a športový program, sa nakoniec pre zlú predpoveď počasia nekoná. Mestská časť Bratislava - Nové Mesto zrušila slávnostné otvorenie parku na Račianskom mýte, ktoré sa malo konať v sobotu 20. apríla.


Akcie, ktoré sú naplánované v interiéri, teda v Novej tržnici a v Stredisku kultúry Vajnorská  ostávajú v platnosti. Taktiež je zatiaľ platné aj jarné upratovanie na Filiálke v sobotu od 9:00 hod., akcia sa zruší len v prípade silného dažďa či vetra.

Napriek tomu bude program bohatý. Obľúbený festival ponúkne približne 350 akcií. Okrem oficiálneho otvorenia bude v rôznych častiach Bratislavy pre návštevníkov pripravených veľa komunitných aktivít, koncertov, pouličných šou, bazár, známy Dobrý trh na Panenskej, vystúpenia detí, workshopy, prehliadky mesta, divadelné predstavenia, program v ZOO, dopravnom podniku Bratislava a mnoho ďalšieho. Súčasťou Bratislavských mestských dní budú aj environmentálne aktivity, pretože podujatie sa spája aj s oslavami Dňa Zeme.

Otváranie mestských brán v historickom prevedení bude v sobotu o 9:00 na Primaciálnom námestí – s hudbou, šermom, za zvukov bubnov a fanfár a s odkazom na korunovačnú tradíciu. Počas oboch dní budete môcť navštíviť priestory Primaciálneho paláca vrátane kancelárie primátora. Na nádvoriach paláca sa bude hrať šach a spoločenské hry, na Primaciálnom námestí nájdete gastro zónu a komunitný stôl. V sobotu od 11:00 do 17:00 hod. budete môcť zažiť jedinečný Bratislavský orloj – vystúpenia pouličných umelcov a umelkýň na balkóne Primaciálneho paláca ohlásia každú celú hodinu.

Celý zoznam podujatí si môžete pozrieť TU.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu