V Pezinku zomrel 101-ročný hrdina SNP Ján Beník. Treba si vážiť mier, život je krátky, znel jeho odkaz


Foto: V Pezinku zomrel 101-ročný hrdina SNP Ján Beník. Treba si vážiť mier, život je krátky, znel jeho odkaz Foto: FB Pezinok

V Pezinku sa dnes poslednýkrát rozlúčili s takmer 101 ročným Jánom Beníkom. Počas svojho života toho skúsil určite dosť, história si ho však zapamätá predovšetkým ako účastníka Slovenského národného povstania. Ján Beník sa do povstania dostal ako vojak trnavskej posádky. Tá sa na konci leta roku 1944 zapojila do ozbrojeného odporu voči nacistom ako jedna z mála vojenských posádok na západnom Slovensku.

Minulý rok Jánovi Beníkovi udelili vysoké vojenské vyznamenanie, Pamätný kríž vojnového veterána. „Boli chvíle, keď som sa bál. Preto si treba vážiť mier a jeden druhého. Život je krátky a treba žiť čo najlepšie, najčestnejšie. Nie, aby sme ho prežili v strachu vo vojne alebo z vojny,“ povedal Ján Beník.

S veteránom SNP sa rozlúčili aj predstavitelia mesta. „Ján Beník bol jeden z tých, ktorí sa v čase povstania nezľakli a nasadili svoj život v boji za slobodu a suverenitu. Spolu so svojimi spolubojovníkmi prejavil zrelosť a odvahu slovenského národa,“ spomenul v smútočnom príhovore primátor Pezinka Roman Mács.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu