FOTO: Giraltovčanka Martina Kravcová robí v Bratislave vegánske a bezlepkové pralinky


FOTO: Giraltovčanka Martina Kravcová robí v Bratislave vegánske a bezlepkové pralinky
Galéria: 3 fotky
Foto: Archív Martiny Kravcovej, úprava redakcie

Hovoria jej pralinková kráľovná. Východniarka Martina Kravcová, ktorá pochádza z Giraltoviec, je v Bratislave známa ako výrobkyňa praliniek. Špecialitou Martiny Kravcovej sú bezlepkové a zároveň vegánske maškrty. Medzičasom sa stihla objaviť v rôznych ženských magazínoch a bola hosťom markizáckeho Telerána. Ako sa dostala k svojej veľkej záľube, ktorá je v súčasnosti jej profesiou?

„Ako dieťa som trávila čas v kuchyni, povedala by som, že tak primerane. Nebolo to niečo, čo ma v tej dobe nejako extra zaujímalo a navyše, neznášala som umývanie riadov,“ zasmiala sa. Jej vzťah k jedlu sa vraj vyvíjal postupne s vekom. „Ako som rástla, zisťovala som, aký dopad ma strava na naše zdravie, samozrejme to ovplyvňujú aj iné faktory. V nejakom bode som sa rozhodla, že chcem žiť šťastný a naplnený život, že sa chcem obklopovať spokojnými ľuďmi a robiť veci, ktoré ma naozaj bavia. Momentálne sa venujem tejto profesii, pretože ma to napĺňa,“ opísala nám svoje pocity v čase cukrárskych začiatkoch.

Začala zmenou stravovania

Myslí si, že nešlo o nejaký jeden konkrétny okamih, keď si uvedomila, že z jej záľuby sa rozvinul talent, ktorý je potrebné zužitkovať. Jej vzťah k práci s jedlom vraj viedol cez zmenu stravovania.

„Skôr som sa snažila pozerať na to s odstupom, takým nadhľadom. Všetko to podľa mňa súvisí s tým, že ja sama som pred pár rokmi zmenila stravovanie. K tomu, že som sa stravovala bezlepkovo, som prestala jesť mäso a mliečne výrobky, moja strava je prevažne rastlinná. Začala som teda objavovať nové potraviny, bavilo ma s jedlom experimentovať, objavila som nové postupy, prípravy jedla, nové chute a kombinácie. V kuchyni som trávila naozaj veľa voľného času,“ prezrádza Martina Kravcová.

Sledovala svoje pocity, keď bola vo svojom zamestnaní, ale aj keď tvorila v kuchyni a pracovala s jedlom. „V nejakom bode som si uvedomila, že čas v kuchyni ma vyživuje a robí naozaj šťastnou. Čím ďalej, tým viac som si uvedomovala krehkosť života, a preto som sa rozhodla odisť zo zamestnania,“ priznala.

Inšpirovala sa cestou po Európe

Keď sa rozhodla pre zmenu životného štýlu, s manželom tri mesiace cestovali vlakom po Európe. „Dopriala som si čas na oddych, aby som získala nadhľad nad vecou. Keď sme sa vrátili, vždy ma táto vízia držala, tak som sa do toho pustila naplno,“ spomína. Približne pred dvomi rokmi k nej prišla po prvýkrát vízia spraviť pralinky pre svojich blízkych.

„Bolo to z ničoho nič. Na internete som videla nádherné, lesklé pralinky a vtedy som vôbec ani len netušila, čo to obnáša. Chcela som to ale vyskúšať, tak som si objednala prvé formy, kvalitnú čokoládu, základné vybavenie a začala som skúšať.“ Jej tvorba je prevažne zameraná na výrobu čokoládových praliniek a vlastnej čokolády, ktorú potom používa do praliniek.

„Prvé pralinky vznikali u nás doma v kuchyni a mňa to veľmi fascinovalo. Niečo sa podarilo a niečo vôbec. Som človek, ktorý sa nevzdáva, a preto som začala po tom pátrať a zisťovať, koľko vecí ovplyvňuje výsledok. Bola som z toho unesená natoľko, že som sa začala v tejto oblasti vzdelávať a mám pocit, že to je sféra, kde dokážem prepojiť všetky svoje dary, od kreativity až po technické myslenie, ktoré mi je veľmi blízke. Uvidíme, kam ďalej povedú moje kroky.“

Zdravá vegánska strava

  Zameriava sa na zdravú kuchyňu a alternatívne stravovanie. „Výrobky, ktoré tvorím, sú vegánske, čiže neobsahujú mäso, mlieko, maslo, ani iné živočíšne zložky. Tým, že ja sama sa stravujem bezlepkovo, moja tvorba má aj tieto hodnoty. Vnímam, že čím ďalej, tým viac ľudí vyhľadáva alternatívne stravovanie, či už zo zdravotných, alebo akýchkoľvek iných dôvodov. Preto mojou snahou je, aby tento trh obsahoval kvalitné výrobky s čistým zložením.“

Tvrdí o sebe, že je pôžitkár a veľký labužník. „Milujem, keď jedlo pekne vyzerá, vonia a určite v neposlednom rade aj chutí. Naozaj milujem, keď môžem nasýtiť všetky svoje zmysly a presne toto ponúkam aj iným.“ Záleží jej na kvalite potravín, ktoré kupuje.


„Nehovorím, že to musí byť v bio kvalite, ale skôr mi záleží na tom, aby potraviny mali čo najjednoduchšie zlozenie, aby neobsahovali veci, ktoré obsahovať nemusia. V dnešnej dobe už nemusíme pri pečení používať stužené tuky, margaríny či bielu múku. Keď si to uvedomíme, naše obzory sa rozšíria. Keď si dovolíme vybočiť zo zabehnutých koľají, zrazu zistíme, že sa veci dajú robiť aj inak. A to v každej oblasti života,“ myslí si umelkyňa, ktorá je aj hudobne nadaná. V minulosti neraz prejavila aj hudobný talent, keď študovala na základnej umeleckej škole.

V kuchyni trávi veľa času

Martina je veľmi vnímavá detailistka. „Kreativita mi je veľmi blízka, naozaj to mám dané vo hviezdach. Ako som spomínala, som veľký experimentátor a baví ma skúšať nové veci, tak by som povedala, že rada robím z každého rožku trošku. Okrem výroby praliniek sa venujem skôr vareniu, ako pečeniu. Ale v mojom portfóliu nájdete napríklad raňajkové cookies, raw dezerty, rôzne moderné koláče, ktoré som v detstve vôbec nepoznala. Fascinuje ma, ako cukrársky svet napreduje a rada sledujem všetky nové trendy.“

Nemá problém sa so svojimi receptami podeliť. „Rada inšpirujem ľudí. Ja sama sa totiž inšpirujem na rôznych slovenských či zahraničných profiloch a taktiež vďaka cestovaniu rada nazriem do iných kultúr. Z času na čas na sociálnych sieťach zdieľam nejaké recepty a postupy a som rada, že napríklad aj vďaka mne sa môže medzi ľudí dostať povedomie o zdravšom varení či pečení.“

Kde pralinky od Martinky zoženiete?

Rodáčka z Giraltoviec býva so svojím manželom v Bratislave už približne 14 rokov. „V podstate odkedy sme prišli študovať na vysokú školu, kde sme sa aj spoznali. Po skončení štúdia sme ostali bývať v našom hlavnom meste. Vyhovuje nám to, že je tu naozaj veľa príležitostí, ak sa človek chce socializovať. Zároveň bývame v tesnej blízkosti lesa, čo je pre mňa dôležité, pretože mám rada kontakt s prírodou.“

Jej pralinky sa dajú kúpiť na e-shope www.plainpower.sk , je možné si ich nechať zaslať a okrem toho si ich zákazník môže vyzdvihnúť aj priamo u nej vo výrobni. „Všetky moje výrobky sa tam dajú kúpiť alebo ma stretnete na lokálnych trhoch, rôznych marketoch v Bratislave.“ Informácie o tom, kde ju môžete najbližšie osobne stretnúť, si môžete nájsť na Maťkinom Instagrame alebo webovej stránke.

„Tieto eventy v Bratislave a okolí mám veľmi rada, pretože sa osobne stretnem s ľuďmi, kde môžeme spolu pokecať a s niektorými sa poznáme aj po mene a to je pre mňa vzácne. Veľmi si vážim, že môžem s nimi mať osobný kontakt, chcem poznať svojich zákazníkov, zaujíma ma ich názor a všetky postrehy,“ hovorí pralinkárka. Zároveň s kamarátkami zo svojho rodiska pracuje aj vo výnimočnom projekte s názvom Milovaná.

Príchute praliniek obmieňa, chystá novinky

  Pralinková umelkyňa Martina tvrdí, že sa stravuje veľmi intuitívne a v súlade s ročnými obdobiami. „K výrobe praliniek sa snažím pristupovať veľmi podobne, a preto príchute praliniek sezónne obmieňam. Na jeseň a v zime sú v ponuke viac orieškové náplne, prispôsobené chladnejšiemu počasiu, napríklad tým, že obsahujú viac aromatickejších korenín.“

Ako sama prezradila, s príchodom teplejších dní už v ponuke prevládajú ovocné príchute, tak aby ladili s ročným obdobím. „Takže momentálne pracujem na obmene niektorých náplní, ale zároveň mám aj veľa nápadov na nové produkty, ktoré chcem zaradiť do ponuky.“ Momentálne však veľa energie smeruje do procesov, ktoré sa odohrávajú na pozadí jej projektu.

„So vznikom značky ide ruka v ruke veľa schvaľovacích procesov a byrokracie, ktorá mi v poslednej dobe zaberala veľa času, taktiež len prednedávnom sa spustil aj e-shop, ktorého tvorba bola veľmi intenzívna. Verím, že v nadchádzajúcom období sa veci upokoja a bude priestor napríklad aj na súťaže. Keďže sa zaujímam o spätnú väzbu od ľudí, a v poslednej dobe sa množia otázky ohľadom workshopov pre dospelých či deti, tak uvidíme, možno čoskoro bude aj to,“ dodáva.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu