Rektorka VŠVU píše list študentom. Situácia je po prezidentských voľbách na univerzite vážna


Foto: Rektorka VŠVU píše list študentom. Situácia je po prezidentských voľbách na univerzite vážna Foto: Facebook/Bohunka Koklesová

Situácia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave je vážna. Po prezidentských voľbách a víťazstve Petra Pellegriniho sa viacero študentov má dostávať do stavov, z ktorých nevidia iné východisko ako odchod zo Slovenska. Rektorka Bohunka Koklesová sa preto rozhodla študentom napísať list.

„Nebudem vyratúvať všetko to, čomu naša krajina momentálne čelí. Ale chcem, aby ste si uvedomili, že ste súčasťou výnimočnej školy, pre ktorú zápas o demokraciu, slobodu a ľudské práva je na prvom mieste,“ píše rektorka. Priznáva, že možno viaceré zápasy prehrajú, ale študentom dáva nádej, že napokon dôjde k uvoľneniu.

Rektorka ďalej vraví, že aktuálna situácia môže ovplyvniť výkony študentov a kvalitu ich umenia. „Raz z Vás budú umelci a umelkyne. A všetci z Vás budete výnimoční, pretože prežívate veľmi náročné obdobie, ktoré je postavené na existenčných zápasoch, akým bola pandémia, akou je vojna na východe a akým je násilné lámanie demokratických princípov v kultúre a na životnom prostredí. Agresivita voči ženám, queer komunitám, ale aj voči prírode eskaluje na základe devastujúcej a vulgárnej rétoriky politikov,“ uvádza.

Rektorka Koklesová ďalej vraví, že aktuálne pocity študentov môžu ovplyvniť ich tvorbu aj obsahovo, pretože ich budú chcieť skrz umenie vyjadriť. Povzbudzuje ich však, že to ako umelci a ako fakulta spolu zvládnu. „Vaše diela musia mať presah taký, aby som sa v nich videla aj ja, aj ľudia, ktorí volili tak či onak,“ tvrdí. Koklesová sľubuje, že akékoľvek projekty či iniciatívy študentov k danej téme vedenie fakulty podporí.

O reakciu sme požiadali aj víťaza prezidentských volieb Petra Pellegriniho. Jeho hovorkyňa Patrícia Meveď Macíková nám povedala, že situáciu na VŠMÚ komentovať nebudú.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu